Syksyllä viinipullon auki jättäminen tarkoittaa monessa taloudessa samaa kuin kaataisi etikkaa viinin sekaan. Banaanikärpäset lentävät viinin perässä ja yksikin niitä on liikaa viinissä. Banaanikärpänen erittää ainetta välittömästi viiniin laskeuduttuaan ja sillä samalla sekunnilla viinin maku ja tuoksu muuttuu aivan joksikin muuksi kuin mitä se oli. Vaikka kärpänen olisi poistettu viinistä, jää siihen ikävä tuoksu ja maku. Kaikki eivät tätä maista ja haista, mutta osalle maku ja haju tulee erittäin voimakkaana ja viini on pilalla.
Syksyisin viinin ilmaus kannattaa tehdä dekantoimalla. Kaada viini dekantteriin tai karahviin tai vaikka vesikannuun. Viini saa ilmaa kaatovaiheessa, jonka jälkeen voit peittää dekantterin suun, etteivät kärpäset pääse sinne. Jos viiniä pitää dekantoida pitempään kannattaa suulle laittaa sideharso. Sen läpi viini pääsee hengittämään. Minulla on tällä hetkellä käytössä Eva Solon jääkaappikarahvi, joka toimii myös tässä tarkoituksessa täydellisesti. Sen suulla on metallinen korkki, joka aukeaa itsekseen kaadettaessa, mutta pitää kärpäset karahvin ulkopuolella. Normaalisti dekantointiastia saa olla avonainen, mutta nyt ei kannata jättää edes pulloa auki. Ne pirulaiset löytävät tiensä sinnekin.
Ihanaa viikonloppua hellan ja viinilasin välistä!
3 comments
Pakko myöntää: en tiennyt banaanikärpäsen pilaavan viinin. Tämä oli ihan pakko googlata ja näin tosiaan on, yksikin kärpänen riittää pilaamaan koko pullollisen, ainakin jos ehtii siellä yhtään lillua. Syyn kerrottiin jossain olevan viinin alkoholi, joka alkaa liuottaa kärpäsen kehoa (kuinka miellyttävä ajatus) ja tämä vuorostaan vapauttaa jotain inhaa entsyymiä, joka pilaa viinin. Aion todellakin seurata kärpästilannetta viinini lähistöllä jatkossa. Kiitos tästä sinulle!
Läheskään kaikki eivät koe banaanikärpäsen viiniin tuomaa tuoksua ja makua niin vastenmielisenä kuin herkkäaistiset. Jos laitat viinilasillisen viereen puhtaan lasillisen ja vertaat, niin silloin eron huomaa erittäin helposti. Se tuoksu peittoaa alleen kaikki viinin omat tuoksut.
Niin ja kiitos tuosta selvityksestä, en enää muistanut mitä siinä tapahtuu. Ei ihme, että haisee pahalle 🙂
Meillä on banaanikärpäset saatu pysymään loitolla avatuista viinipulloista yksikyntisten valkosipulien mukana tulevalla pikkuverkolla. Leikkaa Solo-lapun pussista pois siten, että leikkaa pussin myös auki samassa yhteydessä. Valkosipulit pois pussista ja näin saa oikein mainion suoja"pussukan" viinipullon suulle ja pysyy banaanikärpäset loitolla! Ja kun sen leikkaa oikein, pussukka on pitkulaisen mallinen ja se on helppo sujauttaa viinipullon suun ja kaulan päälle. 🙂