Sain reseptitoivetta mantelijauhoista tehdyistä leipäsistä ja koekeittiö käynnistyi eilen. Olen aiemmin tehnyt Ahvenanmaan näkkäriä, joka koukutti perhettämme vuoden ajan. Valitettavasti maissijauhot eivät ole kovin terveellisiä, joten tässä toinen vaihtoehto kotitekoiseksi näkkäriksi. Tämäkin on gluteeniton ja sopii myös karppaajille sekä painontarkkailijoille. Siemeniä voi vaihdella oman mielen mukaan. Tykkään kovasti kurpitsansiemenistä, mutta näkkärin kaulinta on hieman hankalampaa niiden suuren koon vuoksi. Näkkärissä on reilusti suolaa ja se myös maistuu eli ehdottomasti käytöön joku hyvälaatuinen suola, kuten Maldon sormisuola.
Tästä ei tule täysin rapeaa, mutta rouskis kuuluu, koska siemeniä on niin paljon.
Siemennäkkäri
3 luomu munaa
3 rkl Fibrex sokerijuurikaskuitua (pitäisi löytyä päivittäistavarakaupoista gluteenittomalta osastolta)
1 dl mantelijauhoa – kuorituista manteleista (luontaistuotekaupoista esim. Life)
1,5 dl auringonkukansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä tai kurpitsansiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä
2 tl Maldon Provence sormisuolaa tai 2 tl jotakin muuta hyvää suolaa ja 0,5 tl yrttejä
0,5 dl vettä
Sekoita kananmunat kevyesti ja lisää sokerijuurikaskuitu, anna turvota max. 10 min. Älä unohda pidemmäksi aikaa tai kulhossa on sementtiä vastassa. Lisää joukkoon mantelijauhot ja sekoita. Lisää siemenet ja vesi. Sekoita hyvin. Kaada taikina leivinpaperille. Ota toinen leivinpaperi, laita se taikinan päälle ja kaulitse koko pellin kokoiseksi ohueksi levyksi. Jos haluat näkkäripaloista symmetrisiä, niin tee tässä vaiheessa taikinapyörällä jaot. Laita uuniin 150-asteeseen n. 30 minuuttia, avaa uunia muutaman kerran paiston aikana, jotta kosteus pääsee ulos.
2 comments
Mantelia ja sesamia näkkärissä – tuo ei voi olla kuin hyvää.
Järjettömän hyvää ja vielä terveellistä 🙂