Syksyn yksi upeimmista asioista kauniiden värien ja tuoksujen lisäksi ovat sienet. Se valtava löytämisen ilo ja happipitoinen hyötyliikunta saavat energiat korkealle ja samalla saa herkkuja talven varalle ja syksyn lautaselle. Viimeistään nyt kun ruoan hintaa on kovassa nousussa kannattaa suunnata ilmaisen ravinnon perässä metsään tai lähimmälle sienikurssille.
Cono Sur ja Winestate tarjosivat mahdollisuuden sienten opiskeluun Ruissalon upeissa maisemissa. Mukaamme lähti Turun Sieniyhdistyksen puheenjohtaja Erika Sava sekä Ruissalossa asusteleva huippukokki ja -kirjailija Sami Tallberg.


Vuosi 2022 ei ole tähän mennessä ollut parhaita sienivuosia, itse asiassa puhutaan, ettei 50 vuoteen olisi ollut näin huonoa sienivuotta. Kanttarelleja saatiin tavanomaista enemmän alkusyksystä, mutta lähes kaikki muut sienet loistavatkin poissaolollaan. Onnistuimme kuitenkin löytämään 42 erilaista syötävää lajia Ruissalosta ja se on aika paljon eli onhan niitä sieniä metsässä, mutta vähän harvemmassa kuin aikaisempina vuosina ja sienituntemus on nyt kovassa kurssissa.
Kuvassa
– Sienipari kangasrousku ja lakritsirousku. Muistisääntö raaka piparkakku lakritsirousku (ei syötävä) kypsä piparkakku kangasrousku (syötävä, ryöppäys)
– Tara Junker ja löytämisen ilo – eka limanuljaska
Video
Ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki demonstroi limanuljaskan nylkemisen




Sienten tunnistaminen
Tämä oli minulle kolmas sienileiri ja koska nämä ovat olleet minulle ainoita “kursseja sienestykseen” on lajien tunnistaminen ollut vaikeaa tai oikeastaan niiden muistaminen. Nyt kolmannen kerran jälkeen on muistiini jäänyt vihdoinkin jälkiä muistakin kuin perussienistä, joiden kanssa pärjää pitkälle. Yksi minulle erittäin tärkeistä tunnistamiskeinoista on tuoksu, se jää ehkä voimakkaimmin mieleeni ja tämän vuoksi vihertuoksumalikka (anis) ja sikurirousku (curry) ovat upeat lisäykset, lisöksi tuhtihaarakas on niin ainutlaatuinen näky kaikessa komeudessaan, ettei sen ohi voi kävellä. Rouskut alkavat myös olemaan hallinnassa.


Onneksi kirjakaupoissa on mahtavia sienikirjoja, joita voi pitää mukana sienikopassa. Lisäksi googlen kuvahaku on hyvin suuntaa-antava. Sieniseuran Facebook-ryhmä on loistava paikka varmistaa, paikalla on asiantuntijoista joilla on todellista tietoa. Netin sienitunnistus.fi on myös hyvä apu ja aina pettämätön luontoportti.fi, joka tunnistaa myös villiyrtit. Lisäksi koulutetun sienineuvojan järjestämät sienikurssit ovat hyvä ja turvallinen tapa tutustua sienestykseen, kysy paikalliselta sieniyhdistykseltä lisätietoja. Aina pitää kuitenkin muistaa, ettei poimi mitään sientä syötäväksi, jos ei ole täysin varma tunnistuksesta.
Sienestämisen upeus ei ole pelkästään metsässä liikkumisessa vaan monipuolisissa ja terveellisissä sieniruoissa. Sienissä on paljon hyviä vitamiineja, kuitua ja proteiinia. MIkä parasta, sienet ovat ilmaisia. Siitä kiittäminen 100-vuotta sitten jokamiehen oikeudet meille taistelleella Ilma Lindgrenillä. Lisäksi sienet ovat todella mielenkiintoisia, miettikäähän millainen verkosto maan alla onkaan. Tiesittekö, että mesisienet nousevat ympäri maailmaa samaan aikaan? Arvostetaan tätä upeutta ja opetellaan sienestämään ja nauttimaan näistä luonnon tarjoamista upeista antimista.
Sami Tallberg – stay wild, stay weird, stay free
Tällä kertaa sienileirimme pääkallopaikka sijaitsi Sami Tallbergin ja hänen vaimonsa taiteilija Lotta Petronellan kotona Ruissalossa. Taiteilijakoti, ihana isäntäpari ja inspiroiva miljöö sekä jälleen kerran aivan käsittämättömät ruoat antoivat energiaa, mutta tekivät samanaikaisesti lähes hartaaksi. Luulen, että vain Samin ruoka pystyy tähän. Hän käyttää raaka-aineitaan; luonnonantimia sekä yrttejä ja sieniä niin suurella kunnioituksella ja rakkaudella. Ruoka huokuu herkkyyttä, mutta samanaikaisesti se on niin täynnä erilaisia makuja ja elementtejä, että kokonaisuus sulaa nautinnoksi suussa. Kaikki annokset ovat täynnä yllätyksiä ja ne ovat valtaisan luovuuden tuloksia. Voin rehellisesti sanoa, että en ole koskaan syönyt niin hyväilevää ruokaa kuin mitä Sami Tallberg on tehnyt meille näiden leirien aikana ja tiedän, että miehessä asuu kolmen Michelinin tähden kokki. Hän on todella wild, weird and free soul, kuten ruokansakin.

Onneksi Sami on tehnyt villisienikeittokirjan, jonka kautta pääsee kokeilemaan näitä mielettömiä ruokia myös kotona.
Iloisena uutisena voin kertoa, että Samin ruokaa pääsee maistamaan Turussa lounasaikaan Finnish Design Shopin Showroomin ST x FDS -ravintolassa. Miljöö on upea ja lounas (15€) omaa luokkaansa, mahdollisuus myös 2 tai 3 ruokalajin lounaaseen (25-29€), jonka hinta-laatusuhde on pelkkää tähteä. Tänne siis todellakin kannattaa tehdä matka pidemmältäkin. Ravintolassa myös anniskeluoikeudet. Pienen pieni varoitus, aisteja hivelevä ruoka, lasillinen hyvää viiniä ja Finnish Design Shop saattavat yhdessä olla kokonaisvaltainen elämys, joka saattaa vaatia pahimmassa parhaassa tapauksessa peräkärryn.



Mitä viiniä sieniruoan kanssa?
Mukana sienileirillä isäntänä oli viiniguru Master of wine Tuomas Meriluoto, joka kertoi viinien yhteensopivuudesta sienien kanssa. Nyt jo monella leirillä mukana ollut Cono Sur tarjoaa monipuolisesti eri hintaluokkien viinejä, jotka sopivat monipuolisesti ruokien kanssa. Muistiin kannattaa laittaa erityisesti herkkä ja hedelmäinen Pinot Noir ja monipuolinen Riesling.
Lounaalla kurpitsapastan kanssa tarjottiin Cono Sur Bicicletta Pinor Noir -viiniä (10,99€ Alko) joka mielestäni jopa yllättäen toimi pastan kanssa. Olisin ajatellut Cono Sur Bicicletta Rieslingin (10,99€ Alko) sopivan ehdottomasti paremmin, mutta molemmat toimivat hyvin. Molemmat hyvin ruokaystävällisiä viinejä ja hinnaltaan erittäin huokeita.
Cono Sur single Vineyard Block 21 Pinor Noir (16,98€ Alko) on mahtava paritus sieniruoille. Kepeä Pinot Noir rypäle tanssahtelee kivasti sieniruokien kanssa, mutta niin tekee myös Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling (15,98€ Alko), riippuen mitä sienien kanssa tarjoillaan. Jälkimmäisestä Cono Sur Riesling viinistä voin sanoa, että se on luottoviinini. Hinta-laatu suhde on todella kohdallaan ja se toimii monipuolisesti ruokien kanssa, mutta myös ilman. Viinilehti on rankannut molemmat viinit löydöksi, joten näiden kanssa ei voi mennä vikaan.
Tästä blogin sieniresepteihin, joita löytyy jopa 49 kappaletta.




Upea yhdistelmä löytyi myös illallisen pääruoasta peurasta ja sikurirouskulla pölytetystä perunamuusista sekä Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir -viinistä (19,99€ Alko). Kastikkeessa oli hitunen lakritsijauhetta, peuran ja sienien kanssa se oli käsittämättömän upea yhdistelmä. Tämä viini kannattaa laittaa muistiin myös joulupöytää ajatellen. Pieni viilennys on lähes aina eduksi pinot noir -viineille, joten 15 min jääkaapissa ennen tarjoilua on pelkästään hyvä juttu. Sieni haluaa herkkyyttä viiniltä ja siksi pinot noir toimii niin hyvin. Pinot Noir -rypälettä pidetään myös terveellisimpänä rypäleenä sen kuoren suurimman resveratrolipitoisuuden vuoksi, joten se tekee Pinot Noir -viineistä entistäkin houkuttelevimpia ystäviä ruoalle.





Kiitos antoisasta sienileiristä Winestate & Cono Sur, suuret kiitokset Sami Tallberg ja Lotta Petronella kun kutsuitte ihanaan kotiinne. MW Tuomas Meriluoto, joka jaksaa sivistää viineistä ja Erika Sava johdatuksesta sienien upeaan maailmaan – taas olemme hieman fiksumpia. Winestate tukijoukot Janina ja Maija sekä Samin apulaiset Salla ja Aksu, wau wau ja kerran vielä wau!
Kiitokset myös kollegoille, olihan taas upeaa!
Jenni – Liemessä
Mari – Jotain maukasta
Saara – Viimeistä murua myötend
Hanna – Hannan Soppa
Hannele – Kokit ja potit
Tara Junker
Sanna Mansikkamäki
PR-matka Winestate
Tästä blogin sieniresepteihin, joita löytyy jopa 49 kappaletta.