Hillitön tattistus jatkuu. Viikonlopun aikana mökkimaastosta tuli kerättyä tatteja lapsityövoimaa sumeilematta käyttäen. Löytämisen ilo tarttui Pikku Muruihin erityisesti silloin, kun täydellinen pikkuinen kivitatti osui kohdalle. Suuri osa sienistä oli jo mennyt yli (en enää ikinä matkusta tattiaikaan mihinkään). Ämpärin suun kokoisia tatteja, jotka olivat nähneet parhaat päivänsä viikko sitten, saivat sienihullun mielen epätoivoiseksi. Mitä hirveää tuhlausta!
Älä kerää sieniä ämpäriin, sienet limoittuvat erittäin nopeasti siinä. |
Metsän siimeksestä löytyi vielä paljon mustikoita ja kypsiä puolukoita. Hippu on todellinen marjastaja. Se söi suoraan pensaista puolukoita ja mustikoita, mutta osasi tietysti arvostaa mäyräkoiramaiseen tyyliin, jos joku poimi ne valmiiksi ja kaatoi suuhun.
Mökkikeittiö (lue: grilli) oli kovassa käytössä. Station 1: tattien perkaus (minä), station 2: tattien paloittelu (pikku Muru), station 3: tattien paisto (toinen pikku Muru). Siltikin hommassa vierähti 3 tuntia, mutta mikäs siinä oli ollessa auringonpaisteesta nauttien.
Sunnuntaipäivällä oli selkeää turnausväsymystä havaittavissa. Lähdimme Hipun kanssa kaksistaan jahtiin. Tulos: iso kopallinen tatteja. Niitä nautitiin vielä tänäänkin sienilettujen muodossa. Resepti on Saimi Hoyerin ja Petri Salmelan Sieniä & ihmisiä -kirjasta. Kirja ei ole tavanomainen sienten tunnistusopas vaan elämyksellinen sienikirja, joka johdattaa 13 sieniretkelle intohimoisten sieni-ihmisten kanssa.
Resepteissä on uudempaa twistiä, mutta myös perinneruokia. Lakritsainen suppilovahveropaahtovanukas ja thaityylinen rouskusalaatti kuullostavat hyvin mielenkiintoiselta. Kirjaan on otettu mukaan paljon käytettyjä, mutta myös harvemmin poimittuja sieniä.
Sienihullulle sopiva syyskirja, jota lukiessa mieleen voi syöpyä pari uutta lajiakin.
Illalla paistettiin sienilettuja, päälle peuranfilettä, lisää sieniä ja sipulia, creme fraichea ja oman maan tuoretta timjamia. Nämä olisi ollut ihana tehdä pikkuisina lettuina, mutta minulla ei ole pikkulettupannua.
Sieniletut
Ainekset
- 3 dl maitoa
- 3 munaa
- 1,5 dl sienisilppua
- 1,5 dl sipulisilppua
- 5 rkl maissijauhoa
- 0,5 dl öljyä
- ripaus suolaa
- voita paistamiseen
Valmistusohje
- Lettuihin sopivat lähes kaikki sienet, mutta tällä kertaa käytössä oli herkkutatteja. Lisää makua sieniin saa paistamalla sienet ja sipulin etukäteen ja maustamalla suolalla.
- Sekoita kaikki ainekset keskenään. Paista hitaasti voissa keskilämmöllä, niin että ohukkaat saavat kauniin värin.
Syksy, mikä ihana tekosyy!
2 comments
Sieniä, sieniä, lisää sieniä. Jep. Vaan en ole vielä yhtään kyllästynyt. Herkkutattiaika on kohta ohi, seuraavaksi odottelen mustavahakkoiden joukkokokoontumisia. Muutama viite niistä on jo nähtykin. Nurminahikkaiden keruuta olen myös miettinyt, mutten ole vielä uskaltanut.
Ei merkkiäkään kyllästymisestä, päin vastoin. Nyt taitaa olla hyvä vuosi uusien lajikkeiden opetteluun, kun joka paikka on täynnä sieniä. Nurminahikaalla taitaa olla aika paljon samankaltaisia ystäviä, joten tarkkana saa olla.