Kun kerran ilmastovastaava ei kuuntele minua ja pidä hellenappia pohjassa, niin on pakko siirtyä hetkellisesti sisäruokailuun.
Ajattelin vaihteeksi kokeilla jotakin ns. rajatapausta. En ole koskaan ollut mikään simpukoiden ystävä, joten kokeilut ovat jääneet vähin. Mutta niin se vaan on, kun ikää karttuu, niin maku muuttuu. Nehän olivat ihan ok. Maistoin varmuuden vuoksi ennen sekaan laittamista. Simpukat olivat Pirkan öljyssä olevia savustettuja simpukoita. Pirkan sivulta en kyseistä tuotetta enää löytänyt. Toivon mahani takia, että on poistunut vasta hiljakkoin valikoimasta. Ehkä jonankin kauniina päivänä tykkään vielä sinisimpukoistakin, ostereista puhumattakaan. En vain ole saanut tarpeeksi hyviä…vielä. Risotto maistui muuten lapsillekin. Resepti jälleen Aidon maun juurilla -kirjasta.
Tomaatti-äyriäisrisotto
1 iso sipuli
1 fenkoli
5 tomaattia
3 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
2 dl risottoriisiä (Arborio)
0,1 g sahramia
2 dl valkoviiniä
2 dl vettä
1 dl kermaa
1-2 tl suolaa
n. 1 rkl sokeria
50 g parmesanjuustoa
n. 180 g kuorittuja katkarapuja
1 prk (150 g) simpukoita
1 ruukku pehmeävartista timjamia
Hienonna sipuli ja fenkoli pieneksi. Leikkaa tomaatit kuutioiksi. Murskaa valkosipulinkynnet.
Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä hetki sipulia, fenkolia ja valkosipuleita. Lisää risottoriisi, tomaattikuutiot ja sahrami. Jatka kuullottamista vielä muutama minuutti.
Lisää valkoviini. Kypsennä ilman kantta usein sekoittaen. Lisää vettä, kun valkoviini ja tomaattien neste on lähes imeytynyt. Jatka kypsennystä välillä sekoitellen, kunnes riisi on juuri ja juuri kypsää.
Lisää kerma ja anna kiehahtaa. Risoton tulee olla koostumukseltaan melko löysää. Mausta risotto suolalla ja sokerilla.
Sekoita lopuksi joukkoon parmesanraaste, valutetut katkaravut ja simpukat sekä hienonnettua timjamia.