Simpukat on hämmentävän edullinen makuelämys. Simpukoiden valmistus vaatii pientä askartelua, mutta kun antaa lasillillisen valkoviiniä kokille, sujuu valmistus nopeasti ja makuelämys on taattu. Simpukat pöydässä vievät välimeren tunnelmiin ja ruokamatkustelu on aina mukavaa. Gratinoidut sinisimpukat basilika-valkosipulivoilla on yksi lemppari simpukkaresepteistä.
Sinisimpukoita kannattaa ostaa aina isompi määrä, koska hävikki on usein aika suurta. Aukiolevia, ei sulkeutuvia saattaa olla reilusti. Kaupan tiskiltä ostettua verkkopussia on vähän vaikea tutkia, mutta aina voi yrittää ja pyytää asiakaspalvelijaa tutkimaan myös tilannetta.

Simpukoiden valmistus
- Avonaisten simpukoiden kopautus pöydän reunaan, jos simpukka ei sulkeudu tiiviisti, heitä pois. Heitä myös rikkinäiset simpukat pois
- Simpukoiden kuoren pesu ja kalkkikertymien rapsutus.
- Irrota simpukan “parta” raaputtamalla pienellä veitsellä

Huomioita simpukoiden valmistukseen
Kun tutkailin netistä sinisimpukoiden erilaisia valmitusmenetelmiä, niin tein pari lisähuomiota kokemattomalle simpukankeittäjälle.
- Älä keitä simpukoita liian pitkään, ne kutistuvat ja sitkistyvät
- Kun olet keittänyt simpukat, heitä avautumattomat pois.
- Poista simpukan ympärillä oleva kuminen rengas ennen syömistä. Tämä mainittiin muutamassa eri paikassa ja suurimmassa osassa ei. Kokeile molempia vaihtoehtoja.
- Säästä simpukoiden keittoliemi, siivilöi se ja pakasta kalaliemen pohjaksi. Tämä on ehdoton. Liemi on huippuhyvää. Tee siitä vaikka bouillabaissea.
- Simpukat rakastavat hyvää valkoviiiniä, mm. yrttinen sauvignon blanc tai kuiva rieling on nappivalinta myös olut sopii erinomaisesti simpukoiden kanssa. Samppanja ja hyvä kuohuviini ovat myös edukseen simpukoiden kanssa.
- Simpukoiden kylkeen on hyvä tehdä kotitekoisia ranskalaisia tai lohkoperunoita ja majoneesia ja/tai patonkia, jonka päälle voi valuttaa yrttivoin simpukan kuoresta. Majoneesin voi terästää vaikka srirachalla.
Lisää herkuttelua
Kampasipukkaleivät ja kuohuvaa
Pastiksella liekitetyt ravunpyrstöt
Äyriäispasta
Tämä gratinoidut sinisimpukat basilika-valkosipulivoilla -resepti on ihanaa vaihtelua keitetyille simpukoille ja jos simpukat eivät ole ennalta tuttuja, niin ehkä helpoin tapa myös tutustua simpukoihin. Itse palaan usein kaivamaan tämän reseptin esiin, ihania makuja. Yrttivoi todellakin rakastaa simpukoita.





Gratinoidut sinisimpukat basilika-valkosipulivoilla
Ainekset
- 500 g tuoreita sinisimpukoita
- ½ sipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- nokare voita
- 1 dl valkoviiniä
- 2 timjaminoksaa
- karkeaa merisuolaa
Basilika-valkosipulivoi
- 2 valkosipulinkynttä
- nippu tuoretta basilikaa ½ dl hienonnettuna
- 50 g huoneenlämpöistä voita
- loraus sitruunamehua
- 5 tippaa tabascoa
- mustapippuria
Valmistusohje
- Pese sinisimpukat ja poista niiltä parta pienen veitsen avulla. Tarkista, että simpukat ovat eläviä kopsauttamalla avoinna olevia simpukoita pöydän kulmaan. Jos simpukka ei mene kiinni, heitä se pois.
- Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulit voissa kattilassa. Lisää sekaan valkoviini ja timjami, kuumenna kiehuvaksi. Kun seos kiehuu, lisää kattilaan pestyt simpukat ja laita kansi päälle: simpukat kypsyvät ja avautuvat kuumassa vesihöyryssä. Ravistele kattilaa välillä ja kurkista kannen alle parin minuutin kuluttua. Kun suurin osa simpukoista on auki, ota kattila pois liedeltä.
- Nosta simpukat pois kattilasta. Napsauta simpukoista irti se kuorenpuolikas, joka ei ole simpukanlihassa kiinni.
- Hienonna valkosipuli ja basilika. Sekoita kaikki basilikavoin ainekset kulhossa tasaiseksi seokseksi. Täytä simpukanlihassa kiinni oleva kuori basilikavoilla. Asettele täytetyt kuoret pellille tai vuokaan karkean merisuolapedin päälle, siinä ne pysyvät kivasti aloillaan.
- Grillaa simpukoita 220-asteisessa uunissa noin 6 minuuttia. Tarjoile heti.
2 comments
Paras, helpoin ja maukkain tapa mielestäni: Esikäsittele, kuten jo kerroit = pese ja parta pois. Sen jälkeen isoon kattilaan kuumalle liedelle, kaikki sinällään, ei mitään lisäksi, ei edes nestettä. Pyöräytä kauhalla silloin tällöin,jos teet suurta satsia – jo kahta kiloa täytyy pyöräyttää muutaman kerran kuumentumisen tasaamiseksi. Kun näet, että suurin osa on avautunut, ota pois liedeltä, pistä kansi päälle ja kattila pöytään!
Jokainen syöjä tarkastaa oman simpukkansa, jos ei ole auennut, pois, avaa aukinaisen, taittaa kahdeksi kannet erikseen ja kaapaisee toisella kannella lihakannen sisällön suuhunsa. EI PARANE MILLÄÄN!
Vielä yksi asia, joka unohtui: ei tarvitse valmistaa etukäteen. Putsaa vain ja jääkaappiin. Ota porukat mukaan katsomaan kuinka simpukka avautuu, ei se kauan kestä! Olen kaikkia noita valkoviini-gratinoitu-temppuja kokeillut ja paras on naturell!