Viikonloppuna vietettiin Pikku Murun nimppareita ja normaaliin tapaan hän sai päättää mitä tehdään. Suklaa-salmiakkihalko syntyi Dajm-kakku mielessä, mutta pähkinäallergikolle ei tietenkään käytetä Dajm-suklaata.
Pieniä muutoksia oli siis pakko tehdä, koska kakusta piti saada gluteeniton sekä pähkinätön. Epätoivo iski puolessa välin kakun tekoa, mutta lopputulos oli very good, jos ei lasketa täytteen värin epämääräisyyttä ja muutamaa muuta juttua. Värin piti olla keltainen ja seassa suklaahippuja. Sanotaanko, että unohdin sammuttaa vatkaimen kun viskasin suklaahiput sekaan ja voitte arvata, ettei väri ollut enää niin kauniin keltainen, kun huomasin tämän. Onneksi se ei vaikuttanut makuun.
Myöskään pohjana käytetyn piparitaikinan teko ei sujunut kuin Strömsössä. Taikina yritti liiskaantua kiinni alustaan, kaulimeen, leivinpaperiin ja käsiini. Lopulta sain taikinan uuniin. Levy piti leikata 4 osaan. Meillä se leikkautui useampaan kymmeneen osaan, mutta onneksi olen aina ollut hyvä palapelien kanssa. Kokosin ja pinosin ja toivoin parasta.
Lopputulos oli loistava. Uskon, että Dajmin korvaava Lidlin salmiakkisuklaa olikin vielä parempi vaihtoehto. Salmiakkipalaset narskuivat ihanasti makeuden seassa. Dajm-suklaa piti jättää pois mantelin takia.
Toinen Pikku Muru pyysi saman kakun syntymäpäiväkakukseen eli pitää vissiin harjoitella. Eikä tämä joulupöydässäkään huono olisi.
Suklaa-salmiakkihalko
Ainekset
Keksipohja:
- 125 g voita tai margariinia
- 1 dl sokeria
- 1 muna
- 2½ dl vehnäjauhoja tai *gluteenitonta jauhoseosta Semper fin-mix
- ½ dl kaakaojauhetta sokeroimaton
- 1 tl leivinjauhetta
Täyte
- 200 g voita
- 2½ dl kevytmaitoa
- 2 ps vanilijakastikejauhetta Blå Band
- n. 110 g Lidl salmiakkisuklaalevystä
Kuorrute
- 35 g voita
- 160 g maitosuklaata
- 50 g Lidl salmiakkisuklaalevystä
Valmistusohje
- Vuoraa 1.5 litran leipävuoka tuorekelmulla.
- Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna vatkaimella sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan
- Kauli taikina leivinpaperin päälle noin 37x25 cm:n kokoiseksi levyksi. Mitoita levyn koko vuoan mukaan niin, että saat leikattua siitä kakkuun neljä keksipohjakerrosta. Käytä kauliessa apuna reilusti jauhoja, erityisesti gluteeniton tahtoo tarrata kiinni. Paista pohjaa 200 asteessa noin 10 minuuttia.
Täyte
- Aloita täytteen valmistus mittaamalla voi ja maito kattilaan. Keitä sekoitellen, kunnes voi on sulanut maidon joukkoon. Sekoita vispilällä voi-maitoon vanilijakastikejauhe. Anna jäähtyä hyvin, anna oikeasti jäähtyä kylmäksi, muuten seos saattaa muuttua rakeiseksi. Aineiden pitäisi sekoittua hyvin toisiinsa, mutta vaikka näin ei kävisi maistuu se silti hyvälle.
- Leikkaa salmiakkisuklaa rouheeksi. Vatkaa jäähtynyt täyte kuohkeaksi vaahdoksi.
- Lisää suklaarouhe kevyesti sekoittaen. Älä käytä sähkövatkainta vaan sekoita vaikka lusikalla.
- Leikkaa keksipohjalevystä terävällä veitsellä neljä palaa vuoan mittojen mukaan. Lado palat vuokaan siten, että täytettä tulee kolmeen väliin. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa noin kolme tuntia.
Kuorrute
- Kumoa kakku leikkuulaudalle ja poista kelmu. Tasoita reunat veitsellä leikkaamalla.
- Sulata voi kattilassa. Ota kattila liedeltä ja paloittele joukkoon maitosuklaa. Sekoita, kunnes kuorrute on tasaista. Tarvittaessa sekoita liedellä miedolla lämmöllä.
- Levitä kuottutetta kakun päälle ja reunoille. Rouhi salmiakkisuklaa ja ripottele rouhetta kuorrutuksen päälle. Painele myös reunoille.
- Nosta kakku hetkeksi vielä jääkaappiin. Siirrä tarjoilulautaselle, kun kuorrute on jähmettynyt.
2 comments
'Lisätilaus'on onnistuneen kakun merkki!
'Lisätilaus'on onnistuneen kakun merkki!