Kaupallinen yhteistyö Blue Dragon

Sushi on jotakin, jota on saatava vähintään pari kertaa kuukaudessa. Lieneekö wasabiaddiktio, koska jotenkin oudolla tavalla tykkään kun savu nousee korvista ja kyyneleet valuvat kun wasabia on eksynyt liikaa soijan sekaan. Se on siis vahinko, eikä tavoiteltu tila.
Välillä sushia tehdään pidemmän kaavan mukaan, mutta nykyään erittäin usein nopeamman kaavan mukaisesti. Nopeamman jo siitä syystä, että jokainen saa itse valita omat sushitäytteensä tai päällisensä ja myös koska se on niin paljon helpompaa.
Nyt päätin kuitenkin kokeilla jotakin uutta ja tein sushista donitseja. Ajatuksena oli uudenlaista pikkujoulutarjottavaa. Sushidonitsit tehtiin donitsipellillä ja niistähän tuli aika kivan näköisiä. Vain taivas on rajana koristelulle.
Homma aloitettiin sushiriisin keittämisellä ja maustamisella. Blue Dragonilla on Sushi Su -sekoitus, joka pitää sisällään riisiviinetikan, joka on valmiiksi maustettu sekä suolalla ja sokerilla. Sen voi lisätä suoraan riisin sekaan ja sushiriisi on valmista. Kauhean kätevää sanon minä taas yksi homma vähemmän.

Sushidonitsitsien valmistus
Valmista ensin sushiriisi

Sushiriisi
Ainekset
- 250 g sushiriisiä Blue Dragon
- 2 rkl Sushi Su
Valmistusohje
- Huuhtele 250 g sushiriisiä siivilässä huolellisesti kylmällä vedellä. Laita riisit kattilaan ja lisää kylmää vettä niin, että riisit peittyvät. Anna seistä 20 minuuttia. Valuta vesi pois kattilasta.
- Lisää 4 dl vettä, kiehauta varovasti ja vähennä sitten lieden lämpötilaa sekä laita kansi päälle. Anna hautua 10 min. tai kunnes kaikki vesi on haihtunut. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- Susheja varten mausta riisi 2 ruokalusikallisella Blue Dragon Sushi Su:ta tai vaihtoehtoisesti sekoita 2 ruokalusikallista sokeria tai Mirinia 2 ruokalusikalliseen Blue Dragon riisiviinietikkaan ja lisää riisiin.
- Sekoita valmista seosta varovasti puulastalla nostellen ja riisiä “leikaten”. Laita tämän jälkeen kostea pyyhe riisiastian päälle ja anna riisin jäähtyä.
Voitele donitsipelti rypsiöljyllä.
Muotoile kostein käsin jäähtyneestä riisiseoksesta pallo, jonka painat donitsivuokaan. Ihan koko vuoka ei saa täyttyä. Lisää täyte, joko tonnikalatahnaa tai avokadotahnaa tai vaikka molempia.





Tonnikalatahna
Ainekset
- 1 prk/200g hyvälaatuista tonnikalaa
- 1/4 dl majoneesia Hellman´s on hyvä
- 1 rkl kevätsipulia
Valmistusohje
- Murskaa tonnikala haarukalla ja sekoita majoneesin sekaan. Tee koostumuksesta oman mielesi mukainen ja lisää mitä mieleen tulee.

Avokadotahna
Ainekset
- 2 avokadoa
- 1 sitruunanmehu
- 2 tl wasabia
- 2 rkl creme fraichea täysrasvaista
- suolaa
Valmistusohje
- Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi.
Lisää täyteen päälle vielä riisiä niin, että donitsi on täydellisen muotoinen. Ota leivinpaperi tai leikkuulauta ja kumoa pelti siihen. Koristele donitsit ja haluamallasi tavalla. Näissä donitseissa on kylmäsavulohta ja erivärisiä pikkelöityjä porkkanoita, kurkkua, retiisiä ja seesaminsiemeniä.


Pikkelöidyt porkkanat ja lanttu
Ainekset
- 3 osaa vettä
- 1 osa sokeria
- 1 osa sushiviinietikkaa Blue Dragon Rice Vinegar
- Porkkanaa eri värisiä tai ihan tavallisia
- Lanttua
Valmistusohje
- Siivuta porkkanoista ja lantusta juustohöylällä sopivia paloja. Laita kulhoon ja kaada liemi päälle. Anna marinoitua mielellään tunnin verran. Puoli tuntiakin riittää hätätapauksessa. Sama liemi käy tietysti myös muille kasviksille. Punaiset porkkanat kannattaa tehdä omassa kulhossaan koska niistä irtoaa väriä.
Lopuksi leikkaa Blue Dragon sushi norilevyistä (merilevää) saksilla sushidonitsille alusta, jonka voi syödä vaikka mukana.
Kaada kulhoon Blue Dragonin japanilaista soijakastiketta. Se sopii sushille paremmin kuin tavallinen soija, joka on liian suolaista sushille. Laita pöytään myös wasabitahnaa ja Blue Dragon sushi-inkivääriä, jota voi nauttia aina sushipalojen välillä suun raikastamiseen ja minä nyt tykkään siitä ihan muutenkin. Tunnustan, että käytän myös joskus teriayakikastiketta sushin dippaukseen. Satun vaan tykkäämään siitäkin aika paljon.






Eniten meillä tehdään sushia “oman maun mukaan”. Mielestäni tämä on myös ihan loistava kattaus illanistujaisiin. Jokainen tekee sushit oman mielensä mukaisesti ja varmasti se itselle sopiva löytyy. Kokeilin nyt ekaa kertaa myös savustettua särkisäilykettä, toimii. Tämä tapa on myös erityisen paljon lasten mieleen. He saavat pyöritellä sushipalloja ja valita omat täytteensä.
Tässä saa antaa ajatuksen virrata villisti ja miettiä hyviä yhdistelmiä. Vain taivan on rajana, eikä pidä jämähtää perinteisiin täytteisiin, paitsi jos tykkää niistä. Suomessa sushien täytteiden kuuluukin olla hieman erilaisia kuin Japanissa.
Pyörittele sushipallot kostein käsin n. 1 rkl riisiä jokaisessa.
Laita tarjolle sushin lisäksi vaikka
- pikkelöityä porkkanaa
- kurkkua
- retiisiä
- retikkaa
- ruohosipulia
- kevätsipulia
- suolalihaa
- ahventa
- kylmäsavulohta
- savulohta
- raakaa lohta (varmista tuoreus)
- kylmäsavusiikaa
- raakaa siikaa (varmista tuoreus)
- särkisäilykettä
- marinoituja silakoita
- jokiravun pyrstöjä
- tonnikalatahnaa
- avokadotahnaa
- majoneesia
- wasabia
- norilevyjä
- sushi-inkivääriä
- japanilaista soijakastiketta
- teriyakikastiketta
Blue Dragonin valikoimasta löytyy aitoja raaka-aineita thaimaalaisen, japanilaisen, vietnamilaisen ja kiinalaisen ruoan valmistamiseen. Tuotteet sopivat toki myös muihin ruokalajeihin ja maustamiseen.
Blue Dragonin sushituotevalikoimasta löytyy kaikki sushin valmistamiseen ja nauttimiseen tarvittavat perustuotteet, lisäksi tarvitaan vain tuoreet ainesosat. Varsinkin kaikki nämä sushituotteen toimivat niin monessa muussakin ruoassa. Linkkasin tuohon perään heti muutamia suosikkejani.
Kannattaa myös kokeilla blogini arkistosta
– Raikkaita katkarapukääryleitä

Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
8 comments
Aivan huikea herkkupöytä! Pääsisinpä just nyt sinne syömään, lurps. Tuttuja tuotteita ja tykkään paljon 🙂
Sushi on niin monipuolista herkkua. Aika helpollahan sitä saa loppujen lopuksi tehtyä jos hieman oikaisee.
Wow! Aivan mahtava kattaus herkkuja. Ja miten mainio idea nuo sushidonitsit!
Niin ja voi laittaa mitä tahansa hyvää yllätykseksi sisään 😉
En muista milloin olisin lukenut näin kuolattavan (sori sananvalintani) postauksen, pääsisinpä tuohon pöytään vaikka joka päivä! Itse sekoittelen sen riisimausteliemen itse, onpa työlästä, nyt nappaan tämän pullon mukaan maustehyllyltä seuraavan kerran – kiitos vinkistä!
Niinhän minäkin olen sekoitellut ennen, mutta nyt ruuhkavuosissa olen sitä mieltä että jossakin voi vähän oikaistakin.
Miten noita sushia oman maun mukaan käytännössä syödään? Laitetaan lisukkeita pallojen päälle vai miten?
Ihan miten parhaiten sopii. Välillä laitan täytettä sushipallon päälle ja välillä syön suoraan ja vasta sen jälkeen riisiä. Oman maun mukaan 😊