Tänään tulee ohjelmasta, jossa käsitellään mitä seurauksia ruoan tehotuotannosta on kuluttajien terveyden, maanviljelijöiden toimeentulon, työturvallisuuden ja ympäristön kannalta. Kommenttiboksiin ilmestyi pian viesti, että uskaltaako sitä edes katsoa. Vähän samalla mielellä olen kahlannut tässä vuosien aikana ruoasta kertovaa tietokirjallisuutta läpi. Tieto lisää tuskaa. Lopputulos on kuitenkin ollut, että jokaisesta olen jotakin oppinut ja niiden kautta osaan syödä entistä terveellisemmin, välttäen ainakin pahimmat sudenkuopat.
Minä en ole saanut jumalaista geeniperimää vaan päinvastoin, siitä syystä joudun todellakin tarkkailemaan miten syön. Toivon, että näistä lukemistani opuksista on hyötyä ja onnistun selättämään tuon huonon geeniperimän hyvillä ravintotottumuksillani. Siinä lienee tarpeeksi syytä näiden opusten lukemiseen ja illan ohjelman katsomiseen. Hetkellinen tuskanhiki vaihtuu loppujen lopuksi hyvinvointiin, toivottavasti.
Kevään aikana olen taas lisännyt hetkellistä tuskaani ja toivon mukaan myös hyvinvointiani kolmella tietopaketilla.
– Syötkö riskiruokaa? – David Khayat
– Oikeaa ravintoa minulle – Marja Ruuti
– Vinha perä – Patrik Borg
David Khayatin Syötkö riskiruokaa
-teos oli näistä kolmesta se seisauttavin. Lieneekö syynä juuri huono geeniperimäni tälläkin alueella.
David Khayat on hoitanut syöpäpotilaita 30 vuoden ajan. Hänen mukaansa paras tapa torjua syöpää on sen ennaltaehkäisy. Ehkäisykeinoja ovat terveet elämäntavat, kuten liikunta ja tupakoimattomuus, mutta myös oikea ruokavalio.
Kirjassa käsitellään eri ruoka-aineiden sekä ravinteiden ja ravintolisien yhteyttä syövän ehkäisyys. “Tosiasiaksi jää, että ruokailutottumukset laajassa mielessä ovat syypäitä melkoiseen osaan syöpätaudeista.” kirjoittaa David Khayat johdannossa. Kala, liha, maitotuotteet, munat, hedelmät, vihannekset, rasvat ja paistaminen sekä sokeri ja juomat käydään läpi liikuntaa unohtamatta.
“Syöpä ei hevin anna vihjeitä siitä, mistä saadaan tehokkaat aseet sitä vastaan. Taudin puhjettua hoitokeinot eivät aina riitä, vaan asioihin pitää tarttua jo silloin, kun syövän itu piileksii oireettomana ihmiskehon uumenissa, silloin kun se on juuri pesiytynyt rintaan tai eturauhaseen odottamaan ravintoa, jonka turvin se pystyy kehittymään vaaralliseksi kasvaimeksi. Siinä vaiheessa ehkäisytoimenpiteet ehkä pystyisivät estämään taudin puhkeamisen ja leikkaukset, sädehoito tai solumyrkyt ja niistä huolimatta usein seuraava kuolema voitaisiin välttää.”
Kirjasta löytyy myös hyödyllisiä listoja, tietenkin selitysten kanssa.
Suosi näitä:
– granaattiomenamehu
– kurkuma
– vihreä tee
– viini
– seleeni
– tomaatti
– ravintokuidut
– valkosipuli ja sipuli
– kversetiini
– liikunta
Karta näitä:
– tupakka
– lohen, tonnikalan, ruijapallaksen ja miekkakalan runsas syönti
– maidon ja maitotuotteiden liiallinen käyttö
– beetakaroteeni (ravintolisä)
– e-vitamiini
– väkevien alkoholijuomien liikakäyttö
– ylipaino
– arseeni juomavedessä ja nitriitit ja nitraatit vedessä ja teollisissa leikkeleissä
– veri punaisessa lihassa
– monityydyttämättömiä rasvahappoja sisältävät rasvat
– grillaus ja vokkaus
Kirja kannattaa ehdottomasti lukea, vaikka syöpä ei elämääsi koskettaisikaan. Tämä on sellainen kirja, joka kaivetaan vielä monta kertaa esiin kertauksen vuoksi.
David Khayat
David Khayat (s. 1956) opiskeli lääketiedettä Ranskassa. Hän erikoistui syöpälääkäriksi, ja vuonna 1985 hänestä tuli lääketieteen tohtori. Khayat on hoitanut syöpäpotilaita 30 vuoden ajan. Mittavan kansainvälisen uran luonut Khayat on emeritusprofessori muun muassa Suzhoun instituutissa Kiinassa ja Matsumoton yliopistossa Japanissa. Vuodesta 2004 hän on toiminut puheenjohtajana Cancer National Institutessa.
Ravitsemusterapeutti
Marja Ruutin Oikeaa ravintoa minulle
“Terveydenhoito merkitsee liian usein sairaudenhoitoa. Ravinto kuuluu avaintekijöihin siirrettäessä painopiste sairaudenhoidosta terveyden ylläpitoon ja sairauksien ennaltaehkäisyyn. Ravinnolla voi aina tukea myös sairauden hoitoa, ongelmasta riippumatta. Ruokatottumukset liittyvät saumattomasti koko elämäntapojen kokonaisuuteen, joka vaikuttaa terveyteen ja elämänlaatuun.”
Oikeaa ravintoa minulle -teos korostaa yksilöllistä, juuri omiin tarpeisiin räätälöityä terveellistä ruokavaliota. Ruokavalio voi olla hyvin erilainen esimerkiksi aineenvaihdunta-, vartalo-, bakteeri- tai veriryhmätyypistä riippuen. Yksi sairastuu liiasta sokerin käytöstä jo lapsena, toinen ei koskaan. Maidosta, viljoista ja perunoista ei suinkaan tarvitse kieltäytyä, jos ne sopivat omaan ruokavalioon.
Yksilöllisellä, omiin tarpeisiin räätälöidyllä ruokavaliolla voi saada apua moniin vaivoihin, kuten suoliston ongelmiin, allergioihin, tulehduskierteisiin ja ylipainoon. Kirjassa käydään läpi erilaisia vaivoja ja niiden hoitoa oikeanlaisella ravinnolla.
Ruutin ravinto-oppi on monelle terveydestä ja ruoasta kiinnostuneelle jo hyvin tuttua, mutta kertaus teki taas hyvää. Opus on kuitenkin oikein hyvä ja kattava perusteos ihmiselle, joka on juuri herännyt miettimään syömisiään.
Marja Ruuti
Marja Ruuti on ravitsemustieteen maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti, jolla on pitkäaikainen ja monipuolinen kokemus sekä kuntoutuskeskuksissa että yksityisvastaanotolla työskennelleenä ravitsemusterapeuttina, kirjoittajana ja luennoitsijana. Lisäksi hän on perehtynyt luonnonmukaiseen terveydenhoitoon.
Vinha perä – Patrik Borg
Kirjassaan Patrik Borg perustelee yleisiä myyttejä ja faktoja laihdutuksesta. Tarua vai totta? Jojoilu sekoittaa aineenvaihdunnan. Jokainen askel laihduttaa. Ympäristömyrkyt lihottavat. Kevyttuotteilla ei juuri laihdu. Terveellisin paino on pieni ylipaino. Kahvin juominen laihduttaa. Stressi lihottaa. Ovatko nämä faktaa vai fiktiota ja miksi.
Mistä laihduttamisessa on kysymys • Aineenvaihdunta • Syöminen, nälkä ja kylläisyys • Juominen • Liikunta • Stressi ja mieliala painonhallinnassa • Pillerit, vempeleet ja tehokeinot • Sairauksien vaikutus painon hallintaan • Ympäristö • Dieettien niksit
Opus on hyvä perusteos, jos suunnittelee laihduttamista oikealla tavalla. “Rento painonhallinta kannattaa, pikadieetit eivät.” Terveydestä ja ruoasta jo aikaisemmin kiinnostuneelle tämä on hyvin tuttua tekstiä, eikä kirja oikeastaan tuonut kovinkaan paljon uutta.
Patrik Borg
Ravitsemustieteilijä Patrik Borg on tullut tunnetuksi rennon painonhallinnan ja maltillisen laihdutuksen puolestapuhujana. Hän on aikaisemmin julkaissut kirjat Rentoa painonhallintaa, Syö hyvin ja laihdu (reseptit sirkka Hirvonen) sekä Löydä tie keveään oloon
1 comment
Mielestäni borgin rento painonhallinta ja vinha perä toimivat paremmin yhteen, kuin erikseen. Vinha perässä paljon pientä nippelitietoa mutta kootumpaa pitkäkestoista esitystä tarvitaan myös.