Tallinna kulinaristien luvattu kaupunki, joka tarjoaa tällä hetkellä toinen toistaan upeampia ravintolakokemuksia. Kulinaristin unelma on Suomen lähellä. En suinkaan sano, etteikö Helsingistä ja Turusta löydy yhtä mahtavia ravintoloita. Valitettavasti minulle hyvän ruoan syöminen on vieläkin nautinnollisempaa, kun se ei köyhdytä lompakkoa Suomen hintatason mukaan.
Tästä syystä Tallinna varmasti vie pidemmän korren vielä hetken aikaa. Kateeksi käy Helsingissä asuvia, jotka voivat nopeasti piipahtaa Tallinnaan syömään. Täältä länsirannikolta kun ei piipahdeta nopeasti yhtään mihinkään.
Testasimme kaksi Tallinnan ravintolaa. Korstenin, joka on avattu toukokuussa ja pitkään listojen ykkösenä pysyneen Kaks Kokkan. Jutun lopusta löydätte vielä Mari-Liis Iloverin, Tallinnan oman ruokabloggarin, kirjailijan ja toimittajan parhaat ravintolavinkit Tallinnan ruokaskeneen.
Korsten Armastus & Hea Toit
Kun olimme käyneet Energian Oivalluskeskuksessa, oli suuntana aivan toinen ravintola kuin mihin päädyimme. Kyselin kävelyohjeita energiakeskuksesta ja sain vinkin uudesta toukokuussa avatusta ravintolasta nimeltään Korsten. Paikka oli sen verran mielenkiintoisen näköinen ulkoa, enkä ollut siitä vielä mitään lukenut, joten mitä ruokabloggari tekee. No heittää edellisen suosituksen johonkin ja here we go…
Hyvä on, että mentiin. Toki en tiedä miten hyvä toinen paikka olisi ollut. Korsten on miljööltään aivan upea. Vanhaan tehdashalliin tehty ravintola kuuluu samaan Carmen Grupp -ketjuun Restoran Crun, Carmen Cafen, Saku Gastropubin ja City Marinan kanssa. Ravintola on avattu tämän vuoden toukokuussa ja hyvin on Tallinna ottanut paikan omakseen.
Korsten on ruokalistaltaan Italian suuntaan menevä ravintola. Valitettavasti lounasaika oli juuri päättynyt. Lounas olisi maksanut 4,50€/5,50€. Nyt testasimme a la carte -listaa.
Löysin listalta yhden oranssin viinin, joka oli tietysti pakko maistaa. Oranssit viinit ovat punaviinien tapaan valmistettuja valkoviinejä ja yksi haara natural-viinien laajassa kirjossa. Italialainen Colombaia on biodynaamisesti viljelty toscanalainen. Sanoisin, että hyvin mielenkiintoinen maku. En ole kovin paljon tämän tyyppisiä viinejä maistellut, mutta sanoisin, että maku oli alkukantainen. Se maistui juuri sellaiselta, ettei sihen ole lisätty mitään ylimääräistä. Hieman viilennettynä viini olisi ollut ok alkuun tilattujen arancinipallojen kanssa, jotka olivat koostumukseltaan täydellisiä. Intressimielessä kannattaa ehdottomasti kokeilla myös tätä viiniä.
Pikku Murut tilasivat spagetti carbonarat. Pancettan, omatekoisen pastan ja uppomunan kera aivan täydellinen al dente -koostumus ja maku. Minulle tuli vasikanmaksaa karamellisoidun sipulin ja papujen kera. En tilannut mitään sen enempiä lisukkeita, koska kyseessä oli lounas ja illallinen oli jo buukattuna. Maksa ei pettänyt, se oli mehevää ja konstailematonta ja toimi makean sipulin kanssa hyvin. Iso Muru tilasi possua ja perunoita parmankinkulla ja salvialla valkoviini-salviakastikkeessa. Hyvää, mutta maksa oli parempaa. Makuasioita..
Jälkkäriksi otimme vielä yhteisen tiramisun, joka oli todella hyvin kostutettu, mutta ehkä hieman vetisen makuinen. Ei siitä palaakaan lautaselle silti jäänyt.
Päälle vielä espressot ja taksi alle. Hotelliin huilailemaan pienten shoppailujen kautta, jotta ehdimme illlaksi vielä seuraavaan ravintolaan.
Kokonaisuudessaan hyvää ja konstailematonta ruokaa. Ei mitään mullistavia uusia makuyhdistelmiä vaan perinteistä hyvää italialaista ruokaa. Miljöö erittäin kaunis ja miellyttävä. Palvelu hyvää ja ystävällistä. Pöytävaraus tarpeen ainakin illalla.
Kenelle: kenelle tahansa italialaisen ruoan ystävälle
Korsten Armastus & Hea Toit
Põhja pst 27a
Tallinn Kalamaja
+372 511 7811
Korsten@carmen.ee
Kaks Kokka
Yksi tämän hetken varmasti suurimmista Tallinnan suosikeita on Kaks Kokka. Ainakin Andalucian auringossa -blogi on vieraillut siellä monen monta kertaa ja aina on tullut upeita arvosteluja.
Kaks kokka (kaksi kokkia) on pelkistetyn kaunis ravintola. Värimaailma on yhtä tyylikäs kuin ruokalistakin. Jos Korsteen tarjoili perinteisiä makuja, tarjoaa Kaks Kokka yllätyksellisiä yhdistelmiä ja mielenkiintoisia makuja. Kaks Kokan vahvuutena näen innovatiiviset valmistustavat ja makujen yhdistelemisen.
Lapset tilasivat alkuun chip’n dip -annokset, jossa oli erilaisia kuivattuja kasviksia yrtti- ja majoneesidipin kanssa. Ei ihan favouriteannos heille, mutta me viimeistelimme Ison Murun kanssa sen. Meidän alkuruokamme olivat kuningasosterivinokas, musta valkosipulikerma ruskistettua kurkkua, vuohenjuusto helmiä ja marinoitua silliä, paahdettua punajuurta, marinoitua sipulia. Sieni alkupala oli huikea ja niin täynnä erilaisia makuja.
Pääruokina minulle ruijanpallasta bearnaisekastikkeella, miehelle teriyakiporsasta, kimchillä ja piparjuurella höyrytetyssä sämpylässä. Pikku Muruille viiräistä kevätporkkanoilla, kaalia ja porkkanakastiketta sekä entrecôte Simmental, luuydinkastikkeella ja pannussa paistettulla salaatilla.
Juomat otimme tarjoilijan suosituksen mukaan ja viinit osuivat ruokien kanssa täysin yhteen. Miehelleni tuotiin olut teriyaki possun kanssa ja hyvän paikallisen oluen toivatkin. Pitäkää silmällä tuon näköistä pulloa ja maistakaa ihmeessä, mahtava olut.
Ruoat olivat hyvin erityyppisiä. Kala-annos sulasi suuhun ja oli hyvin hienostunut, viininä kuohuviini. Tyttären viiriäisannoksessa oli monenlaista elementtiä, jotka yhdessä muodostivat hienon kokonaisuuden. Pehmeä porkkanakastike ja mustajuuri yhdistettynä kirpakkaan kaaliin ja porkkanaan maistui pienemmällä, mutta todellakin myös minulle. Pojan entrecote oli kunnon pihvi, jonka lisukkeena oli kasviksia ja perunoita voissa eli perushyvää. Miehen teriyakipossu kimchin kanssa oli täydellinen makucombo.
Jälkkäriosastokin oli pakko kokeilla, vaikka maha oli jo aivan täynnä. Otimme pöytään vain kaksi annosta, joista maistelimme yhdessä. Tosin lapset eivät saaneet GT-jälkkäriä.
Lapsille suklaakakku, vadelmasorbetilla ja karpalolla. Meille kataja creme brulee, gin&tonic geelillä ja juopuneita marjoja. Molemmat hyviä, mutta meidän GT-jälkkäri oli todellinen herkku ja jälleen maut toimivat saumattomasti yhdessä. Tätä pitää saada lisää.
Kaiken kaikkiaan täydellinen ravintolaillallinen. Ei todellakaan halvimmasta päästä, mutta Suomessa olisimme maksaneet paljon enemmän. Neljältä hengeltä alkujuomineen, viinit kaikille ruoille ja kahvin kanssa avec, ilta kustansi 160,-
Kenelle: täydellisten makujen etsijöille
Pöytävaraus kannattaa tehdä
Kaks Kokka
Mere pst 6E, Tallinn, 10111
Entrance from the court yard
Info: +372 661 6151
Open: Mon-Thur 12-23
Fri-Sat 12-00, Sun 13-22
——————
Lopuksi, tarjoilen teille vielä Viron yhden suosituimman ruokabloggarin, toimittajan ja kirjailijan vinkit Tallinnan ravintolaelämään. Mari-Liis Iloverilla on oma kokkikoulu Kalamajan alueella, jossa pääsimme vierailemaan pari vuotta sitten. Nämä vinkit on kirjoitettu jo kesällä eli kesäravintoloissa saattaa olla nyt jo hieman hiljaista, mutta ensi kesään ei ole pitkä matka.
Mari-Liisin blogi
http://www.siitnurgastjasealtnurgast.ee
Ja Mari-Liisin vinkit teille
Old Town:
D.O.M. in Raekoja Plats -beautiful and and delicious food inspired by nature, a very ambitious young chef Pavel Gurjanov. TCHAIKOVSKY in Vene street, in hotel Telegraph. The restaurant itself is very high end and maybe not the first choice to go with kids. But in summertime they have a terrace outside, which is more relaxed. Still excellent food!
In the seaside border of old town is a very nice and cozy restaurant LEIB. They have a garden, where is very nice to eat in summer. Close to Viru street is a new russian-style restaurant BABULJA: delicious pies and soups, winderful meat dishes. And for the ice cream in old town visit GELATO LADIES!
Some other places in the centre, but not in the old town: KAKS KOKKA, strongly recommended! Inventive dishes, relaxed atmosphere. HAKU. If you fancy some really good Japanese food, this is the place to go! Run by a japanese-estonian family, charming small house. MOON safe choice to go with kids. Quite simple and delicious, but not very surprising food. They are located in Kalasadam. KLAUS. Also in Kalasadam. Really charming and lovely small cafe-restaurant close to the sea. Food inspired by Estonian nature.
A very hipster place to see is Kalamaja. You can go with kids to Telliskivi Loomelinnak. There are many places to eat, but maybe your children will fancy the Bueno Gourmet Food Truck– great street food for grown-ups as well. And there is a bread bakery Muhu leib, they make the best black rye bread in Estonia! You can buy it with you, if you want.
Another great place in Telliskivi: FABRIK (Vabriku 6). I really like this place! It is not too fancy, but the food is great. Plus. There is a restaurant, plus cafe with delicious cakes and bakes.
There is a new wave in Tallinn restaurants and these are small restaurants not in the centre, but in different living areas, situated in small houses (they look like private houses outside) with lovely gardens.The tables are inside and outside. I have visited these and strongly recommend:
UMAMI – you have to find this on map, about 20 min drive from city center LINNUKÜLA RESTO – about 15 min drive from city center. Some other activities with kids
Tervemenoa Tallinnaan!
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
12 comments
Korstenissa kävin kesällä. Etsin jotain uutta ravintolaa netissä, kuvat näyttivät ja ruokalista kuulostivat hyviltä. Hyvä, konstailematon. Kaks Kokkaan oli tarkoitus äskettäisellä työmatkalla ehtiä, mutta hyvä kun ehdittiin laivaan, niin pitkäksi työpäivä venyi. Seuraavan kerran sitten. Käyn kuitenkin aika usein työasioilla Tallinnassa ja välillä ihan huvin vuoksikin.
Olet onnekas! Se on hyvä paikka käydä työmatkoilla. Kaks Kokka on ehdottomasti vierailun arvoinen!
Söin saman annoksen Kaks Kokkassa kuukausi sitten ja sillon sienet olivat "king trumpet mushroom" ja samalta näyttävät sinun annoksesi sienet olevan. King trumpet mushroom on kai suomennettuna kuningasosterivinokas eli kyseessä ei siis ole mustatorvisieni, vaan toinen sieni. Mustatorvisienet ovat pienempiä ja aromikkaampia kuin nuo osterivinokkaat.:)
Olet niin oikeassa. Nehän olikin ihan eri värisiä ja kokoisia, enemmänkin herkkutatin oloisia. Kiitos korjaan juttuun 🙂
Kiitos vinkeistä! 🙂
Toivottavasti pääsevät testiin 🙂
Joulukuussa olisi jälleen tiedossa reissu Tallinnaan, mutta aikaa on vain yhteen ravintolaan. Vaikeaksi menee kun hyviä vaihtoehtoja on niin paljon! Esim. Kaks Kokkaa on varma valinta, mutta toisaalta tekis mieli kokeilla jotain (itselleni) uutta..
Edullisesti söitte, kuulosti hyvältä etenkin tuo jälkimmäinen. Tallinnaan mieleni tekevi.
Toi Kaks Kokka taitaa olla seuraavana kokeilulistalla kyllä.
Mä oon niin jonkun makumatkan tarpees! Kiitos vinkeistä!
Kiitos vinkeistä! Tallina on kyllä viime vuosina todella nostanut mainettaan ravintola kaupunkina. Mulla on jo pitkä lista missä haluaisin käydä syömässä 🙂
Kaks kokka oli meistäkin tosi hyvä, en vain ole saanut siitäkään kirjoitettua vielä. Korstenista en ole ennen kuulutkaan, kiitos vinkistä!