Kaupallinen yhteistyö Alko
Maailma lasissa ja lautasella – lempiasioitani, kun matkailu ei ole mahdollista. Mielestäni paras mahdollinen tapa tutustua vieraaseen maahan on sen ruoka. Jo sen perusteella pystyy päättelemään maan historiasta paljon ja loput tietysti kirjoista. Meillä kokkaillaan paljon eri maiden keittiöiden ruokia ja välillä sovitellaan niille sopivia viinejäkin. Sanotaanhan, että jos viini on samalta alueelta kuin ruokakin, sopivat ne yhteen. No, mielipiteitä on monia, mutta erittäin monessa viinimaassa ajatellaan näin, eikä yhteensopivuutta mietitä sen enempää.



Yhdysvallat tuottaa hienoja viinejä ja maan ruokakulttuuri on itsensä näköinen, lähes kaikkea löytyy. Maahan muuttaneet ovat tuoneen mukanaan omat ruoanlaittotapansa ja niiden myötä ruokakulttuuri on muotoutunut hyvin kirjavaksi ja moneen suuhun sopivaksi.
Tex-Mex ruoka on syntynyt Yhdysvaltojen ja Meksikon rajamaastossa ja kasvanut yhdeksi maan suosituimmaksi ruokasuuntaukseksi sen miljoonassa eri muodossa. Iso osa meksikolaiseksi kutsutusta ruoasta on hyvin kaukana oikeasta meksikolaisesta ruoasta, kuten yksi blogini suosituimmista resepteistä meksikolainen yhdellä pannulla. Nämä ovat fuusiokeittiön tuloksia, mutta loistavia sellaisia.
Tästä se ajatus sitten lähti kun löysin Alkon makujen maailma -reseptisivustolta bataattiranujen ohjeen. Alkolla on nykyään jo hyvä reseptivalikoima sivustollaan, johon kannattaa käydä tutustumassa. Varsinkin teemailtoja suunnitellessa löytyy mahtavia ideoita. Alkon Etiketti-lehti kannattaa napata myymälästä mukaan, koska sieltäkin saa resepti-inspiraatiota ja viinitietoutta ilmaiseksi.
Tunnetusti mieleni lähtee vaeltelemaan aina reseptejä lukiessani. Loppujen lopuksi mieleni päätyi Yhdysvaltojen lounaisosiin ja mieleni alkoi tehdä jotakin terveellistä, mutta silti vähän pikaruokamaista. Bataattisalaatti sen monessa eri muodossa on yksi Yhdysvaltojen lounaisosien herkuista. Tämä monikäyttöinen salaatti, toimii siis sellaisenaan salaattina, salaattilehtien kanssa, lihan kanssa tarjoiltuna, nachojen kanssa tarjoiltuna, tortillojen väliin, tuunattuna pekonilla vain taivas on rajana. Päälle voi lisätä chiliä, jalopenoja, juustokastiketta, tai juustoraastetta. Salaatti on hyvää myös kylmänä seuraavana päivänä, mutta ehdottomasti parhaimmillaan haaleana tekopäivänä.
Mitä sitten olisi lasissa?
Jos lisään salaattiin paljon chilikastiketta valitsisin viinin lempeiden ja puolimakeiden valkoviinien joukosta tai kokeilisin IPA- ja APA -oluita. Myös hiukan miedompi golden ale toimii tulisten makujen kanssa. Jos taas chili jää pienemmälle, ovat salaatin maut hyvinkin pehmeät ja silloin viinivalikoima kasvaa, jolloin saattaisin ottaa raikkaan yhdysvaltalaisen Riesling-rypäleestä tehdyn viinin ja jopa hieman viilennetty punaviini Pinot Noir -rypäleestä saattaisi toimia.
Loppuviimeksi nämä ovat suosituksia, mutta kannattaa ainakin kokeilla sama maa lautasella ja lasissa yhdistelmää.
Lisää resepti- ja juomavinkkejä löytyy Alkon sivuilta. Erityisesti tähän juttuun liittyvää reseptiikkaa ja juomavinkkejä löytyy Alko.fi/USA -sivulta.



Tex-Mex salaatti
Ainekset
- 2 bataatti kuorittuna / 600g kuorittuna
- 2 rkl oliiviöljyä
- ¼ tl suolaa
- ½ tl juustokuminaa
- ½ tl chilijauhetta
Kastike
- 1 kypsä avokado
- 1 lime mehu
- ½ tl suolaa
- 1-2 rkl vettä
- 1,5 prk mustapapu 230/380g
- ½ tl suolaa
- 1 dl korianteri tuoretta
- 1 sipuli punainen
- 1 prk maissi 285/340g
Lisukevaihtoehtoja oman mielen mukaan
- nachot
- tortillat
- salaattia
- tuoretta korianteria
- limelohkoja
- punasipulia
- jalopenoja
- srirachaa tai muuta chilikastiketta
- avokadoa
- juustokastiketta
- chilimajoneesia
- creme fraichea
- pekonia
- pihviä
- kanaa
Valmistusohje
- Kuori bataatit ja kuutioi pieniksi paloiksi. Laita kuutiot kulhoon ja kaada sekaan oliiviöljy sekä mausteet. Sekoita hyvin ja kaada pellille leivinpaperin päälle. Paista uunissa 190-asteessa (kiertoilma) tai 215-asteessa (ylä-alalämpö) noin 20 minuutin ajan. Kunnes ovat pehmeitä ja hieman rusketusta saaneita. Ota jäähtymään.
- Tee kastike. Laita kypsän avokadon liha kulhoon ja soseuta karkeaksi haarukalla. Lisää suola ja limen mehu ja sekoita. Ohenna vedellä.
- Huuhtele mustapavut runsaalla vedellä siivilässä ja valuta. Kaada kulhoon ja mausta. Lisää punasipuli, maissi (valuta vesi pois), silputtu korianteri ja jäähtyneet bataatinpalat. Sekoita varoen. Lisää sekaan kastike ja sekoita vielä varoen. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.
- Koristele korianterilla ja limenlohkoilla. Tarjoile haluamasi lisäkkeen kanssa tai sellaisenaan.

Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
5 comments
No ni, nyt sitten täällä ollaan taas texmexin maut suussa ja ihastellaan värikkäitä mausteisia kuvia. Ei vissiin sit auta ku painella kauppaan, onneks on kesäaika ja kaupat auki yötä päivää 😂 t tyrniä ja tytskyjä sari
Voi upeus mitkä kuvat ja resepti! Meksikolaiset maut ja bataatti, ihan parasta. Pitipä käydä tutkiskelemassa asiaa noiden linkkienkin takaa! Helly
Tää vaikuttaa niiiiin herkulta ja erityisesti tyttären makuhermoihin iskevältä, kun haluaa vähentää lihan syöntiä. Täällä päin on aivan ihania meksikolaisravintoloita, mutta kuten sanoit, ne ovatkin sitten jo kaukana tex-mexistä. Itse tykkään kyllä molemmista!:D
Mielettömän ihanan näköistä Johanna <3 Rakastan juuri tälläistä ruokaa ja raaka-aineita.
Kiva postaus ja todella kauniit kuvat! 🙂