Minä olen kuin ilmapuntari – mielialani vaihtelevat säiden mukaan. Tästä syystä Suomi ei ehkä ole otollisin asuinpaikka, mutta onneksi muutto ei ole ainoa keinoni kohottaa mielialaa. Heti kakkosena tulee kynttilöiden ja takan polttaminen. Kynttilöitä meillä kuluu kilokaupalla. Seuraavana tulee ruoka, jotakin ihanaa lämmintä pataa tai etnisiä ruokia. Ei kävisi mielessänikään, että rakentaisin salaattiannosta talvella tai kylmänä keväänä, paitsi tietysti jos salaatti on lämmintä. Meillä hyggeillään lämpimillä mausteisilla lounaskeitoilla ja iltaisin on saatava jotakin vähän tuhdimpaa.
Löysin Soppa 365 sivuilta texmexvuoan ohjeen, jonka tuunasin meidän perheelle sopivaksi ja lisäsin jauhelihan sekaan. Tämä toimii myös viikonloppuiltojen herkkuna ja aikuisten makuun tämän voi tuunata Srirachalla, avokadolla ja creme fraichella. Jos lapsia ei ole ruokapöydässä voi sekaan laittaa heti suosiolla tulisempaa salsakastiketta ja jos kaapista löytyy vain tulisempaa sitä voi aina jatkaa tomaattimurskalla. Löysin myös ekaa kertaa kaupan hyllystä gluteenittomia tortilloja, vink vink. Niitä käytin tähän.
Tämä kannettiin suoraan uunista pöytään ja kuvakin näyttää siltä, mutta tätähän se elämä on -stailaamatonta arkea.
Texmex-tortilla vuoka
noin 220g tortilloja myös gluteenittomia löytyy nykyään, joista tein tämän
1 tlk (350 g) salsakastiketta mietoa lapsille ja väkevämpää aikuisille
200 g juustoraastetta
Voitele vuoka öljyllä
Täyte
2 tlk (2 x 400 g) säilöttyjä kypsiä mustapapuja
1 tlk (280-340 g) liemeen säilöttyjä maissinjyviä
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
2 isoa punaista paprikaa
oliiviöljyä paistamiseen
2 tl jauhettua juustokuminaa
2 tl jauhettua korianteria
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl mustapippuria
1 1/2 tl suolaa
400g jauhelihaa
Tarjoiluun
2 avokadoa siivutettuna
limeä
suolaa ja mustapippuria
creme fraichea
Srirachaa
(korianteria)
Valmista papu-kasvistäyte. Huuhtele säilötyt mustapavut ja säilötty maissi kylmällä vedellä siivilässä.
Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi puolirenkaiksi. Kuori ja hienonna valkosipulit. Leikkaa paprikat ohuiksi suikaleiksi.
Kuumenna öljyä paistinpannussa. Paista sipuli- ja paprikasuikaleita kovalla lämmöllä viisi minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Lisää valkosipuli, juustokumina, korianteri, savupaprikajauhe, mustapippuri ja suola. Kääntele kaksi minuuttia. Lisää valutetut mustapavut ja maissi. Kuumenna muutama minuutti, kunnes pannulle ei jää nestettä.
Paista jauheliha ja mausta suolalla. Lisää papuseoksen joukkoon.
Voitele uunivuoka. Leikkaa maissitortillat 3 cm leveiksi suikaleiksi. Laita vuokaan kerros papuseosta. Lado päälle tortillasuikaleita vieri viereen. Lisää salsaa, papuseosta, ohuesti juustoraastetta ja taas tortillasuikaleita. Tee 2–3 kerrosta, kunnes ainekset loppuvat. Säästä pinnalle juustoraastetta.
Paista 200-asteisen uunin alaosassa 20 minuuttia, kunnes juusto sulaa. Anna vetäytyä viisi minuuttia. Tarjoa avokadon (purista limemehua päälle, ripaus suolaa ja mustapippuria), creme fraichen ja Srirachan kanssa. Yrttien ystävät voivat laittaa päälle vielä korianteria.
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass