Kevyet, mutta silti täyttävät ja lämmittävät keitot ovat tällä hetkellä pop meidän kahden hengen lounasravintolassamme. Olen yrittänyt pysytellä kasvisruokalinjalla päivisin ja onnistunutkin suhteellisen hyvin. Olen tehnyt erilaisia porkkana- ja tomaattikeittoja ja aina tietysti useammaksi päiväksi kerrallaan. Niitä on voinut tuunailla hieman kun kolmantena päivänä ei ole jaksanut enää maistua. Aikataulu ei kuitenkaan salli, että joka päivä tehdään eri ruokaa lounaaksi, kun illaksikin pitää saada lämmin ruoka pöytään.
Tämä thaimaalainen porkkanakeitto ei tökkinyt edes neljäntenä päivänä. Ja kyllä, tein 2 kg porkkanasoseesta keiton. Tästä tuli heittämällä suosikki kasviskeittomme. Väkevyyttä voi säädellä curryn määrällä, mutta tämä oli juuri sellainen sopivan potkiva eikä yhtään liikaa. Sekaan murustelin poroa ja auringonkukansiemeniä ja reilusti korianteria.


Thaimaalainen punainen curry porkkanakeitto
Ainekset
- 1 kg porkkanasosetta tai kuorittuja porkkanoita
- öljy
- 1 sipuli
- 2 kynttä valkosipulia
- inkivääriä peukalon pään kokoinen pala raastettuna
- 400 ml kookosmaitoa
- 2 rkl punaista currytahnaa
- 1/2 limenmehu
- 0,75 l vettä
- 1/2 tl kurkumaa
- 1/2 tl chilijauhe
- 2 kaffirlimen lehtiä
Valmistusohje
- Kuori porkkanat ja leikkaa paloiksi. Leikkaa sipuli ja valkosipuli pieneksi. Lisää currytahna ja kurkuma kattilaan ja sekoittele kattilassa öljyssä minuutti. Lisää sipulit ja raastettu inkivääri ja kuullota niitä hetki.
- Jos käytät kokonaisia porkkanoita lisää porkkanat kattilaan ja jatka kuullottamista vielä 5 min. Jos käytät porkkansosetta lisää se kattilaan sipulien kuullostuksen jälkeen.
- Kaada sekaan kookosmaito ja vesi. Lisää chili ja kaffirlimen lehdet. Anna kiehua niin kauan että porkkanat ovat pehmentyneet. Jos käytät porkkanasosetta anna kiehua kevyesti 10 minuuttia.
- Ota kaffirlimen lehdet pois, lisää limenmehu ja soseuta keitto. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.
- Hyvää sellaisenaan, mutta sekaan voi laittaa esim. poromurua tai pekoni, siemeniä ja korianteria.