Selailin Jamie Oliver´s Food Tube Kakkukirjaa -kirjaa, joka on täynnä toinen toistaan hurmaavampia kukkikakkureseptejä ja myös toffee-omenakuppikakkujen resepti on siitä. Kirjan reseptit eivät nimestään huolimatta ole Jamie Oliverin käsialaa, vaan Crumbs & Doilies -leipomon Jemma Wilsonin, joka on Jamie Oliver’s Food Tuben kuppikakkukuningatar. Tämän kirjan neljään lukuun on koottu ihastuttavia, eri vuodenaikoihin jaettuja leivontaohjeita sekä leivonnan perustietoa. Reseptien ohjeet on kirjoitettu ihailtavalla tarkkuudella. Jopa vatkausajat on määritelty. Voita kuluu ja se myös maistuu. Erinomaisia reseptejä ja kuorrutteet voi aina jättää pois, jos se tuntuu olevan liikaa.
Jamie Oliver´s Food Tubessa on lahjakkaita kokkeja jakamassa uusia niksejä ja herkullisia reseptejä. Vinkkejä ja reseptejä löytyy You Tuben puolelta.
Tein reseptin gluteenittomilla jauhoilla ja kuten usein kuppikakuissa, se onnistuikin hyvin. Kuorrutusta jäi käyttämättä melkein puolet. 385g on aika paljon voita ja kun siihen laitetaan lähes 9 dl tomusokeria, wuhuu. Kaikki minua lukuunottamatta tykkäsivät kovasti myös kuorrutteesta. Minun makuuni se oli liian rasvainen. Muuten ohje on todella hyvä. Pohja on erittäin mehukas ja onnistuu myös gluteenittomana. Reseptistä tulee ohjeen mukaan 24 kuppikakkua. Tein 12 ja sen lisäksi pikkuisen kakun. Kakkua pidin 5 minuuttia pidempään uunissa.

Toffee-omenakuppikakut omenakinuskilla
Ainekset
Pohja
- 2 kpl omenoita á 150g
- 4 dl Semperin fin mix jauhoja tai vehnäjauhoja
- 1 1/4 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl ruokasoodaa
- 3 dl sokeria
- 250 g pehmeää voita
- 4 munaa
- 2 rkl tummaa siirappia
Omenakinuskin ainekset
- 3 kpl omenoita á 150g kuorittuna ja ilman siemeniä
- 75 g voita kuutioina
- 2 1/4 dl fariinisokeria
- 1 1/2 dl kuohukermaa
Kuorrutteen ainekset (kts. kirjoitus määrästä ylhäältä)
- 375 g pehmeää voita
- 8 3/4 dl tomusokeria
Valmistusohje
- Säädä uuni 170-asteeseen. Raasta kuppikakkuihin varatut omenat karkeaksi raasteeksi. Nosta raaste siivilään ja purista siitä ylimääräinen mehu lusikan selkämystä apuna käyttäen, säilytä mehu.
- Kumoa raaste suureen kulhoon ja sekoita sen joukkoon kuivat ainekset. Lisää voi ja kananmunat. Vatkaa sähkövatkaimella 60 sekunnin ajan.
- Lisää kolme ruokalusikallista raasteesta puristettua omenamehua ja mittaa mukaan siirappi. Vatkaa sitten vielä 20 sekuntia tai kunnes taikina on hyvin sekoittunut.
- Kaavi taikina kulhoon reunoilta ja pyöräytä seosta veilä 30 sekunnin ajan niin, että ainekset yhdistyvät tasaiseksi.
- Täytä paperiset vuoat niin, että 3/4 vuoasta täyttyy. Taikinapintaa ei tarvitse tasoittaa. Paista kuppikakkuja 20 minuuttia tai kunnes kakut ovat kullanruskeita ja niiden pinta nousee napakasti ylös kun sitä painetaan.
- Anna kakkujen jäähtyä vähän ja siirrä ne jäähdytysritilälle viiden minuutin kuluttua.
Omenakinuski
- Valmista kakkujen kypsyessä omenakinunuski. Raasta omenat karkeaksi raasteeksi kattilaan, lisää voi ja fariinisokeri. Anna seoksen kiehahtaa, sekoittele satunnaisesti. Laske levyn lämpötilaa ja anna seoksen porista hiljalleen 5-6 minuutin ajan tai kunnes väri tummenee. (Keitin 15minuuttia) Sekoita silloin tällöin. Nosta kattila liedeltä, kaada kerma hitaasti seokseen koko ajan sekoittaen ja anna kinuskin sitten jäähtyä täysin.
Kuorrute
- Valmista kuorrute. Vatkaa voi sähkövatkaimella 4-5 minuutin ajan tai kunnes sen väri muuttuu hyvin vaaleaksi ja koostumus sileäksi. Siivilöi tomusokeri suureen kulhoon ja lisää voi sitten kahdessa erässä molemmilla kerroilla voimakkaasti vatkaten. Lisää hieman yli puolet omenakinuskista ja vatkaa kahden minuutin ajan tai kunnes kuorrute on tasaista. Kun kuppikakut ovat jäähtyneet, paina jokaisen kakun keskelle kolo syömäpuikoilla ja laajenna koloa puikkoa pyöräyttämällä. Puserra kakkujen täytteeksi loput omenakinuskista. Koristele voikreemillä ja nauti.
Vinkit
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
1 comment
Nämä kyllä kuulostavat niin herkullisilta!