Kiinalainen uusi vuosi on 11.2.2021 uuden vuoden päivää vietetään 12.2. perheen kanssa juhla-ateriasta nauttien. Tässä olisi muutama resepti juhlallisuuksiin. Kurpitsaa Kung Pao ja Mandariini Curd, viherpippurilla marinoidut mandariinit ja mandariini Crème
Osallistuin muutama viikko sitten Pauligin järjestämään virtuaalikokkaustilaisuuteen tietokoneen kautta. Tämä oli minulle ensimmäinen tilaisuus, jossa oikeasti samanaikaisesti seurattiin kokkauksen sujumista, sometettiin ja kokattiin. Ohjeet oli toimitettu etukäteen ja fiksuimmat olivat valmistautuneet kokkaukseen runsailla avustavilla toimenpiteillä ja sitten oli vähemmän fiksumpia, jotka kokkasivat reaaliaikaisena 3 ruokalajia kahdessa tunnissa. Voitte arvata kumpaan kastiin täällä kuuluttiin.
Lähtisin koska tahansa uudelleen vastaavaan. Niin äärimmäisen mukavaa vaihtelua. Jaan tähän muutaman kokatun reseptin, jotka tekisin ja teenkin uudestaan. Niin äärettömän hyviä. Reseptin kehittäjä Tomi Björck oli kommentaattorina mukana Australiasta omasta keittiöstään ja Pauligin koekeittiössä kokkaili Petteri Kanerva.
Kurpitsaa kung pao oli ehdoton suosikkini. Älyttömän hyvää ja kokonaisuus oli nopea tehdä. Maut olivat ihanan mausteiset, suolaisen ja makean sointuessa täydellisesti yhteen. Jälkiruoka mandariinista kannattaa ehdottomasti kokeilla. Erinomainen ja maistuu koko perheelle. Mandariinit voi vaihtaa myös sesongissa olevaan veriappelsiiniin.



Kurpitsaa Kung Pao
Ainekset
- n. 400 g Kurpitsa (1/2 Myskikurpitsa tai Butternutt kuutioina)
- 2 rkl rypsiöljyä
- Mustapippuria Santa Maria Tellicherry Black Pepper
- Suolaa Santa Maria Rock Salt
Kung Pao -kastike
- 1 kpl punainen chili
- ½ rkl tuore inkivääri
- 1 kynsi valkosipulia
- 15 kierrosta Santa Maria Chili Explosion
- ½ dl pähkinäöljyä
- 5 kpl kevätsipulia
- ½ dl suolapähkinöitä
- 2 tl sokeria
- 2 rkl vettä
- 2 rkl Soija Santa Maria Thai Soya Sauce
- 2 tl Mustapippuri Santa Maria Tellicherry Black Pepper
Valmistusohje
- Kuori ja paloittele kurpitsa noin 4 x 4 cm kokoisiksi paloiksi.
- Pyöräytä palat rypsiöljyssä, mausta suolalla ja pippurilla.
- Paahda kurpitsanpalat uunissa 225°C noin 15-20 minuuttia, kunnes palat ovat kypsiä. Kokeile kypsyys ja anna olla pidempään tarvittaessa.
Kung Pao -kastike
- Kastikkeen teko on melko nopeaa, joten varaa kaikki käden ulottuville.
- Raasta inkivääri ja valkosipuli, viipaloi tuore chili.
- Lämmitä pähkinäöljy paistinpannulla. Pyöräytä chiliä myllystä (n. 10-15 kierrosta), lisää tuore chili sekä inkivääri ja valkosipuli. Kuullota, jotta maku saadaan irti.
- Laske lämpötilaa hieman ja ota hetkeksi pois liedeltä. Pilko kevätsipulin tai purjon varret 5 cm suikaleiksi ja pyörittele pannulla.
- Lisää muut makuaineet (pippuri, sokeri, vesi ja soija) ja suolapähkinät. Tarvittaessa kiehauta nopeasti. Kumoa joukkoon kurpitsa ja pyörittele kunnolla, jotta maku sekoittuu tasaisesti.

Mandariini Curd & viherpippurilla marinoidut mandariinit, mandariini Crème
Ainekset
Mandariini curd
- 400 g mandariinia
- 120 g voita
- 1.4 dl sokeria
- 1 kpl kananmunan keltuainen
- 1 kpl kananmuna
- 1 kpl liivatelehti
Marinoidut mandariinit
- 2 tl sokeria
- Viherpippuri kokonainen Santa Maria
- 400 g mandariinia
Mandariini créme
- 100 g crème fraichea
- ½ dl kuohukermaa
- mandariini
- 1 tl vaniljasokeria
Valmistusohje
Mandariini curd
- Valmista ensin mandarin curd. Purista mandariineista (4kpl) mehu kattilaan ja kiehauta yhdessä sokerin kanssa. Laita levy pois päältä ja lisää kananmuna ja keltuainen voimakkaasti sekoittaen. Ota pois hellalta. Lisää liotettu liivatelehti ja pehmeä voi. Vatkaa joukkoon. Anna jäähtyä ja laita kylmään hetkeksi. Vatkaa uudelleen, kun curd on jäähtynyt.
Mandariini créme
- Vatkaa ranskankerma, kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Mausta raastetulla mandariinin kuorella.
Marinoidut mandariinit
- Raasta neljän mandariinin kuoret raastimella mandarin crèmeen ja kuori veitsellä leikaten mandariinin valkoiset kuoret pois. Leikkaa lihat paloiksi siten, ettei keskustaa tai siemeniä jää joukkoon. Jos käytät viherpippuria, jauha kokonaiset pippurit morttelissa tai painamalla esimerkiksi kaulimella tai lihanuijalla leikkuulautaa vasten. Mausta lopuksi mandariinit viher- tai mustapippurilla.
Tarjoilu
- Kokoa jälkiruoka annoskulhoihin tai laseihin. Lisää pohjalle mandarin crème, sen päälle curd ja lopuksi marinoidut mandariinit. Koristele paahdetuilla mantelilastuilla.
Tietoisku mustapippurista
Saimme myös tietoiskun arkiseksi ajatellusta pippurista, joka kuitenkin on läsnä lähes jokaisessa ruoassa. Joten kun tarkemmin ajattelee, niin siihen kannattaisi panostaa ja ainakin pitää huolta, että pippuri on mahdollisimman tuoretta ja antaa näin enemmän makua.
Pauligin asiantuntijat kertovat, että suomalaisia kiinnostaa entistä enemmän, mistä pippuri tulee ja kuinka mausteen alkuperä vaikuttaa sen makuun. Esimerkiksi yksi arvostetuimmista mustapippureista, Tellicherry, tulee tunnetulta Tellicherryn alueelta Intian Keralasta.
Alueen suurissa marjoissa on hedelmäistä, aromikasta voimaa, ja ne antavat erittäin hienostuneen maun ruoalle. Aromit tulevat parhaiten esille vastajauhetusta pippurista, ja siksi Santa Marian Tellicherry-pippuria myydään ainoastaan kokonaisina pippureina.
Kiinnostus pippurin alkuperää kohtaan kertoo yleisesti lisääntyneestä kiinnostuksesta vastuullisuusnäkökulmia kohtaan: ”Pippuri on yksi maailman käytetyimmistä mausteista ja iso osa myös Pauligin mausteiden hankintaa.Pippuri on aikoinaan ollut ainoita suomalaisten käyttämiä mausteita suolan rinnalla ja se on ensimmäisiä mausteita, joita on Eurooppaan tuotu. Pippurin vastuullinen tuotanto ja hankinta ovat yksi Pauligin vastuullisuustyön strategisista painopistealueista vuodelle 2021. Pauligin tavoitteena on, että kaikki mustapippurituotteet tulevat kolmannen eli yhtiön ulkopuolisten osapuolten vastuulliseksi varmentamista lähteistä vuoteen 2023 mennessä”, Pauligin vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Lea Rankinen sanoo.
Trendinä on myös käyttää pippuria monipuolisesti pääruoista jälkiruokiin ja juomiin asti. ”Esimerkiksi hapokas ja hedelmäinen viherpippuri sopii hyvin makupariksi makeiden mansikoiden kanssa”, vinkkaa keittiömestari Petteri Kanerva. ”Tunnistat laadukkaan pippurin koosta, tummasta väristä ja aromikkaasta tuoksusta, joka voimistuu entisestään, kun murskaat tai halkaiset pippurin. Mitä paksumpi kuori pippurissa on, sitä laadukkaampi se on”, hän jatkaa.
”Pippurit sopivat erinomaisesti aasialaiseen ruoanlaittoon. Kokeile joko musta- tai viherpippuria esimerkiksi mandariinin kanssa, tai Tellicherry-pippuria aasialaisittain valmistetun kurpitsan kanssa. Kiinalaista uudenvuodenpäivää juhlitaan 12.2.21. Kiinalaisille se on yksi vuoden tärkeimmistä juhlapyhistä, jota vietetään perheen kanssa. Valmista sinäkin läheisillesi ohjeillani kiinalaisen uuden vuoden ateria”, huippukokki Tomi Björck kannustaa.
Mustapippuri
- Mustapippuria tuotetaan Vietnamissa, Intiassa, Brasiliassa, Indonesiassa, Sri Lankassa, Kambotsassa ja Ecuadorissa. Mustapippureista arvostetuin on peräisin Intian Kerala-alueelta Tellicherrystä. Santa Marian kaikki mustapippuri tulee Intiasta, koska se täyttää makuvaatimukset ja on jäljitettävissä.
- Kuten kahviakin, mausteita viljellään pienillä tiloilla.
- Pauligin Santa Maria ostaa noin 1 milj. kiloa mustapippuria vuosittain.
- Mustapippuri on marja ja samasta kasvista saadaan valko- ja viherpippuri. Mauste- ja Rosépippuri ovat eri kasvilajeja.
- Paulig ostaa kaikki Santa Maria pippurinsa kokonaisina ja jauhaa ne omilla tehtaillaan Mölndalissa ja Sauessa.
Hyvä maku on muutoksen avain ja keskiössä vastuullisustyössä
Elintarviketeollisuus hyödyntää planeettamme rajallisia luonnonvaroja ja alalla on suuri merkitys ilmaston, ympäristön ja terveyden kannalta.
”Vastuullisuus on keskeinen osa Pauligin toimintaa ja yrityskulttuuria. Perheyrityksenä kannamme vastuuta tulevista sukupolvista ja ruoan tulevaisuudesta. Haluamme tarjota uusia makuja ja kannustaa ihmisiä tekemään entistä vastuullisempia valintoja ruoan mausta tai helppoudesta tinkimättä”, Lea Rankinen kertoo.
Paulig lanseerasi keväällä 2020 uuden YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin perustuvan kunnianhimoisen vastuullisuusohjelman, jonka tavoitteet ulottuvat vuoteen 2030. Ohjelmassa on kolme painopistealuetta, jotka keskittyvät vastuullisiin tuotteisiin ja palveluihin, ilmastotoimiin ja kiertotalouteen sekä oikeudenmukaiseen ja osallistavaan toimintatapaan.
Tuotetiedot
Santa Maria Tellicherry Black Pepper
Mustapippurissa on aromaattisen puhdas maku, jossa tuntuu lämmin tulisuus ja ripaus raakaa sientä.
Tellicherry Garbled Special Extra Bold on mustapippureista hienoin. Se on peräisin Intiasta, Keralasta. Suurissa pippurimarjoissa on hedelmäistä, aromikasta poltetta, joka tuo ruokiin hienostunutta makua. Jos haluat ruokaan reilusti pippurin makua ilman liikaa tulisuutta, tämä on valintasi.
Santa Maria White Pepper
Valkopippuri on maultaan täyteläinen ja lämmin, hieman pistävää tulisuutta sisältävä aromi, jossa on aavistus navetan ja olkien tuoksua.
Pippurikasvin kypsiä, kuorittuja ja kuivattuja hedelmiä voidaan käyttää kaikenlaisessa ruoanlaitossa ja pöytämausteena.
Santa Maria Kokonainen viherpippuri
Viherpippuri on hapokas ja raikas, heinämäisen yrtikäs ja aavistuksen chèvreltä maistuva pippuri, jonka aromi on suora ja konstailematon.
Viherpippuri on raakana poimitun pippurikasvin marja, joka antaa hienon aromin esimerkiksi pataruokiin ja pihville.
1 comment
Jälkiruoasss maistui vain voi. Ei jatkoon.