Törmäsin tänään facebookissa muistoon, joka oli viiden vuoden takaa lentokoneen ovelta napattu kuva (kuva jutun lopussa). Siinä olimme mieheni ja Winestaten maahantuojien edustajien kanssa lähdössä kokkaamaan tuliset lohitacot Pariisiin Cono Surin järjestämään loppukilpailuun. Olin selviytynyt monen välikarsinnan jälkeen loppukilpailuun, jossa jokaisesta maasta oli jäljellä yksi edustaja. Irlanti, Ruotsi ja Suomi. Voitte uskoa, että jännitti. Kilpailun tuomaristossa oli Cono Surin viinintekijä Adolfo Hurtado sekä Chilen superjulkkis masterchef tuomari Chris Carpentier.





Pariisissa kisaaminen oli järjestetty paikalliseen kokkikouluun ja ennalta tilatut raaka-aineet odottivat pöydällä. Onneksi mieheni toimi apukokkina ja olihan reseptiä tehty viikon verran kotona joka päivä. Lohitacoja tuli korvistakin ulos. Myös Masterchef tuomari oli kokannut reseptimme ennalta, koska hän oli valinnut meidät kolme loppukilpailuun.
Kaikki sujui hyvin ja tuomaristo maisteli annoksemme. Tulokset saimme illalla Seinen risteilyllä. Voitte lukea tunnelmia tästä vanhasta jutusta, se tuntui niin uskomattomalta silloin. Oikeastaan se tuntuu vieläkin siltä. Kun vielä ihanan illallisen jälkeen julkistettiin, että olin voittanut koko kilpailun – en enää ymmärtänyt ollenkaan. Olin juuri voittanut matkan Chileen kahdelle ja tutustumisen siellä ihanaan Cono Surin viinitalon sydämeen. Matkamme kesti 10 päivää ja kiersimme pohjois-Chilessä, jonne jäi palanen sydämestä. Kävimme Valparaisossa ja kiertelimme myös muita viinitaloja. Matka oli unohtumaton.
Nyt kun 5 vuotta on kulunut, ajattelin laittaa tuliset lohitacot uudelleen julkaisuun, mutta nostalgiakuvien kera, uusia kun ei ole otettu. Monet ystäväni ovat kehuneet tätä, joten ilmeisesti sen pitää olla todella hyvä. Pitääpä testata itsekin, mitä sitä tekisi toisin vai tekisikö mitään.
Tämä resepti tehtiin Cono Surin Bicicletta Riesling -viinille kaveriksi.


Tuliset lohitacot
Ainekset
Asiaslaw
- 1/2 kg punakaalia ohueksi suikaloituna
- 2 porkkanaa pitkiä lastuja suikaloituna juustohöylällä
- 2 kevätsipulia varsineen
- 1 ruukku korianteria silputtuna varsineen
- 3/4 dl suolapähkinöitä
Vinegretti
- 1 chili pienistettynä
- 2 valkosipulinkynttä silputtuna
- 2 rkl hienoksi raastettua inkivääriä
- 3 tl sesamöljyä
- 1/2 dl riisiviinietikkaa
Avokadosalaatti
- 2 avokadoa pieneksi paloiteltuna
- 2 limen mehu
- 1 punasipuli ohueksi siivutettuna
- ripaus suolaa
Valmistusohje
- Asiaslaw: Sekoita salaatin ainekset keskenään. Tee vinegretti:sekoita ja lisää asiaslawn sekaan. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia.
- Avokadosalaatti: Sekoita ainekset keskenään ja anna tekeytyä jääkaapissa muutama tunti.

Teriyakilohi
Ainekset
- 1 kg lohta fileerattuna ja kuutioituna
- öljyä
Teriayakikastike
- 1/2 dl soijaa
- 1/2 dl vettä
- 1/4 dl miriniä
- 3 rkl fariinisokeria
- 1 rkl inkivääriä hienoksi raastettuna
Suuruste:
- 1/2 rkl maizenaa
- 1 vettä
- sormisuolaa
Valmistusohje
- Sekoita kaikki ainekset suurusteenaineita lukuunottamatta keskenään.
- Paista lohipalat kahdessa erässä pienessä määrässä öljyä muutaman minuutin ajan molemmin puolin. Lisää kaikki lohenpalat pannulle ja kaada teriyakikastike pannulle, anna poreilla hiljakselleen n. 5 minuuttia. Nosta lohenpalaset reikäkauhalla pannulta kulhoon ja ripottele kevyesti suolaa. Suurusta kastike. Kaada kastike lohipalojen päälle.
- Kokoa tacot ja valuta teriyakikastiketta päälle.
Bon appetit!
——
Tässä oli Suomen kokoonpano Tuomas, Riitta, Janina ja oma apukokkini – kiitos! Oi jestas, miten pitkä tukka mulla on ollut, nyt pitää alkaa kasvattamaan taas.

Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
3 comments
Upea maku- ja elämysmuisto blogiuralta, ihan superherkulliselta kuulostaa reseptisi viisi vuotta myöhemminkin : )
Onhan se ja niin moni muukin juttu, jotka olisivat jääneet kokematta ilman blogin perustamista. Kiitollinen saa olla kaikista näistä kokemuksista 🙂
Muistan niin tämän, olin itse aloitteleva bloggaaja. Ihastelin sua silloin ja ihastelen vieläkin <3 Ihana postaus.
Mukava viikonloput Johanna.