Viikonlopun hurjastelun jälkeen (siis minäkin vielä joskus) lämmittävä ja lohdullinen sienikeitto on parasta mitä voin kuvitella. Olimme perjantaina pitkästä aikaa ulkoilemassa mieheni kanssa ja sain kuin sainkin liput Vesterisen konserttiin Kehräämöön. En oikein tiennyt mitä odotin, mutta Vesterinen ylitti kaikki odotukset. Huikea lavapresenssi ja niin hyväntuulinen keikka. Tiemme eksyi vielä keskustaan ihan muutamalla ja kun ystäviä tapaa, juoksee kello. En muista koska olisin ollut ulkoilemassa vielä valomerkin aikaan. Enkä kyllä kovin usein haluakaan olla. Sitä on tullut onneksi aikoinaan vietettyä niin paljon aikaa ulkoilemassa, että kiintiö taitaa olla hyvinkin täynnä.
Lauantaina tapasin lukion luokkakaverini. Paljon on vuosia vierähtänyt, mutta miten hyvältä tuntui nähdä kaikki ja kuulla mihin maailma on kuljettanut vuosien varrella. Näin meidät takaisin koulunpenkillä, hetkinä kun elämä oli vielä täysin avoinna kaikille ja kaikki oli mahdollista. Mikä ihaninta, kaikki olivat löytäneet paikkansa ja vaikka elämä oli välillä heitellyt, oli tyytyväisyys tämän hetkiseen tilanteeseen enemmistön tunne. Onhan se järkyttävä tajuta, että lukion vuosista on yli 20 vuotta aikaa, enhän minä olen luonteeltani vanhentunut – samanlainen rämäpää edelleenkin. Ihan vähän kulmat on sentään hioutuneet. Yleisesti ottaen kuitenkin hiomaton timantti edelleenkin.
Tänään siis taas keittomaanantai ja tälle viikolle kattilassa porisee sienikeitto, jossa on hieman ei niin perinteisiä sienikeiton mausteita. Ne kuitenkin antavat keitolle juuri sellaisen sopivan erilaisen twistin, että tykkäsin tosi paljon. Älä siis arastele, tämä on hyvää! Tämä keitto sopii myös juhlavampiin tilaisuuksiin, mutta maistuu lounaalla sitäkin paremmalta.
Ihanaa viikonalkua!



Unkarilainen sienikeitto
Ainekset
- 50 g voita
- 3 sipulia 255g
- 300 g sieniä pakasteesta herkkutatteja tai muita jos tuoreita sieniä, niin reilummin
- 5 rkl gluteenitonta jauhoa / vehnäjauhoa
- 2 rkl makeaa paprikajauhetta
- 1,7 l kanalientä 2 fondikuutiota veteen
- 3 rkl tamarisoijaa/soijaa
- 2,5 dl maitoa
- 2 dl creme fraichea
- 2 rkl sitruunanmehua
- 2 rkl tilliä
- 1 dl persiljaa
- pippuria
- suolaa
Valmistusohje
- Paista sipulisilppu ja tuoreet sienet voissa. Jos kyseessä ovat aikaisemmin paistetut pakastesienet. Lisää ne sulatettuna vasta hetken haudutettuasi sipuleita.
- Lisää jauhot ja paprikajauhe ja sekoittele muutama minuutti. Lisää kanaliemi, soijakastike, maito ja kiehauta. Vähennä lämpöä ja anna kiehua hiljakseen n. 10 minuuttia.
- Sammuta levy ja lisää sekaan vatkaten 2 dl creme fraichea, sitruunanmehu ja perslja sekä tilli. Mausta tarvittaessa pippurilla ja suolalla.
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
10 comments
Kiva twisti tässä, sienikeittoon sopii varmasti hyvin vähän vahvemmatkin maut 🙂
Yllättävän hyvä, sanoisin 😉 Ensi kerralla viskon paprikaa vielä vähän enemmän.
Oi, tässäpä tosiaan jännä twisti! Monesti maustan paistettuja herkkusieniä savupaprikalla, joten miksipä ei sitten sienikeittoakin 🙂
Kiitos vinkistä, koitan seuraavalla kerralla niihin paistettuihin sieniin sitä myös 🙂
Sienikeittoa en olekaan tehnyt aikoihin. Kiitos muistutuksesta, seuraavalla kerralla vois kokeilla vaikka tätä 🙂
Sienikeitto on kuulunut mun lemppareihin ihan pikku muksusta saakka, enkä näytä saavan tarpeekseni siitä koskaan 🙂
Olet jo toinen, joka hehkuttaa parin päivän sisään Vesterisen keikkaa. Herra on entinen työkaverini ja ihmisenäkin sydämellinen. Ja se ääni! Sienikeitot eivät minulle ole koskaan oikein uponneet, mutta ehkä tässä olisi erilainen vaihtoehto.
Kerrohan lämpimät terveiset! Oli todellakin mahtava keikka ja se sydämelisyys tulee läpi. Miten joku voi pärjätä ilman sienikeittoa syksyllä? Minä kun syön sitä ämpäreittäin jos hyvä sienivuosi sattuu 🙂
Kuulostaa niiiiiiin hyvältä <3
Ja maistuu kans 🙂