Viime maanantaina sain odotettuja vieraita Tampereelta, Helsingistä ja Ulvilasta. Valokuvaaja/kouluttaja Tiina Puputti tuli antamaan oppia ruokakuvaamiseen, ystäväni valokuvaaja Johanna Uusitalo oli avustavana opettajana ja toisena oppilaana Sokerimuruja -blogin Anna. Kaksi opettajaa ja kaksi oppilasta, aika luksusta!
Aamun aloitus smoothiella, kahvilla ja makean suolaisilla muffinsseilla |
Vietimme tiivin päivän ruoan ja kameran ympärillä. Kävimme läpi kameran säätöjä, sommittelua, erilaisia valaistusolosuhteita ja keinoja niiden parantamiseen. Suurin osa kuvistani otetaan klo 17 jälkeen, kun koko perhe istahtaa pöydän ääreen eli olosuhteen eivät ole otollisimmat tällaiselle harrastajakuvaajalle, jolla on aikaa kuvan ottamiseen max. 3 minuuttia, ettei perhe menetä hermojaan ja kuka sitä kylmää ruokaa haluaisikaan syödä. Sain apuja tähänkin tilanteeseen, mutta valittettavasti kukaan ei voi auttaa siihen, että lapsilla on aina kova nälkä ja kiire saada ruokaa.
Yritän nyt tästä eteenpäin noudattaa Tiinan ohjeita, ottaa kuvia AV-säädöllä ja unohtaa salamankäytön. Sain hyviä vinkkejä valaistusolosuhteiden parantamiseen ja niitä voitte käydä kurkkaamassa Tiinan blogista.
Tiinassa olisi ainesta myös jääkiekkovalmentajaksi, kuviot hoituvat hyvin |
Ekaa kertaa tuntuu siltä, että aukot, valotusajat ja ISOT valkenivat minulle vihdoinkin – siis ainakin jossakin määrin. Nyt pitäisi kuvata mahdollisimman paljon, jotta opitut asiat pysyisivät muistissa ja saisi uuden tuntuman kameraan ja kuvaamiseen.
Tiina havainnoi styroksin käyttöä kuvauksissa |
Lupasin Tiinalle laittaa salamipiiraan ohjeen pikaisesti blogiin eli tässä tulee. Resepti on alunperin Divaani-lehdestä. Piirakka on tosi suolainen, mutta juuri sen takia just perfect.
Italialainen salamipiiras
Ainekset
Gluteeniton pohja
- 100 g juustoraastetta
- 100 g voita
- 3,5 dl gluteenitonta jauhoseosta tummaa tai sämpylä
- 1 tl leivinjauhetta
- ripaus suolaa
- 1 kananmunan keltuainen
- 100 g salamia
- 1/2 l baby-pinaattia
- 3 dl kermaa
- 2 munaa
- 150 g juustoraastetta
- 150 g uunipaahdettuja kirsikkatomaatteja
- 2 rkl pinjansiemiä
Valmistusohje
- Puolita kirsikkatomaatit ja levitä ne uunipellille leivinpaperin päälle, ripottele pinnalle sormisuolaa, mustapippuria ja oliiviöljyä. Paahda 150-asteessa, mielellään kiertoilmatoiminnolla noin tunti.
- Mitaa kulhoon juustoraaste, voi, jauhoseos, leivinjauhe ja suola. Sekoita murumaiseksi taikinaksi. Lisää joukkoon keltuainen ja sekoita nopeasti taikinan joukkoon. Nosta jääkaappiin lepäämään puoleksi tunniksi ennen leipomista. Painele piirakkataikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
- Leikkaa salami mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Huuhdo pinaatinlehdet. Sekoita kerma ja juustoraaste ja kaada pohjan päälle. Levitä päälle pinaatinlehtiä, salamiviipaleita, paahdettuja kirsikkatomaatteja ja pinjansiemeniä. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 30-35 minuuttia tai kunnes juustotäyte on hyytynyt. Annan jäähtyä 15-30 minuuttia ennen tarjoamista.
Johanna asettelee kameraa yhteiskuvaa varten. |
Kiitos Tiina, tämä päivä tuli enemmän kuin tarpeeseen ja olet aivan huippu opettaja. Olisin voinut kuunnella näitä juttuja paljon pidempäänkin! Kiitos Johanna, ilman sinua tämä ei olisi ollut mahdollista. Kiitos Anna, on aina yhtä ihanaa tavata uusia kollegoita – keep up the good work!
7 comments
Taatusti hauska päivä!
Plussaa Tiinalle kuopiolaisuudesta – me käytiin samaa lukioo 🙂
Hauskaa ja opettavaista, tällaistä oppimisen pitäisi parhaimmillaan olla! Te kuopiolaiset taidatte olla aika lupsakkaa porukkaa.
Täytyykin kokeilla reseptiä, kiitos ♥
Mä olin myös näytösviikonlopun sunnuntaina perehtymässä kuvauksen saloihin enemmän ja täytyy sanoa, että ensimmäistä kertaa jopa tajusin jotain 😀
On muuten mahtava fiilis tuo ahaa-elämys, joita mullekin tuli aika monta tuon päivän aikana 🙂
Kiitti reseptistä. Tätä on odotettu 😀
Tuli hyvä uutenakin versiona eli kirsikkatomaatit pois ja tilalle kuivattuja viikunoita 🙂
Ja Hannele, vähän aikaa tuijotin pientä kuvaasi ja mietin, kuka olet, mutta sitten tunnistin 😀
Hyvä Kuopio 😀