Intouduin ennen joulua leipomaan aivan tavallisilla jauhoilla. Ensin tein saaristolaisleivän ja sen jälkeen bostonpullaa. Molemmat aivan järjettömän hyviä. En ole tehnyt bostonpullaa kymmeniin vuosiin ja nyt pyöräytin samalla kertaa tuplareseptin. Toinen olikin kadonnut parempiin suihin jo ennen joulua ja toinen katosi joulupyhien aikana.
Pulla oli rakenteeltaan yltiömehukas eli juuri meidän perheen makuun. Tässähän alkaa tuntea itsensä ihan pullatuoksuiseksi äidiksi, kun on leiponut joulupullia, saaristolaisleipää ja bostonkakkua kuukauden aikana. No, ehkei nyt kuitenkaan, mutta pitää myöntää, että talossa tuoksuu aika täydelliseltä kun tekee pullaa. Aivan kuin joku kotihengetär muuttaisi hetkeksi taloon pullantuoksun mukana. Lapsetkin ovat jotenkin rauhallisempia tai ehkä se johtui vain joulun läheisyydestä. Pullaleivonnalla taitaa olla terapeuttisia vaikutuksia sekä leipojaan että syöjään.
Vanilja-luumuboston
Ainekset
- 2.5 dl maitoa
- 25 g tuoretta hiivaa
- 1 muna
- 1,25 dl sokeria
- 1 tl suolaa
- 1 rkl kardemummaa
- n. 6-7 dl vehnäjauhoja
- 100 g voita tai margariinia
Luumutäyte
- 1 prk luumusosetta torttutäytettä
- 0.5 tl kanelia
Vaniljatäyte
- 1 pss vaniljakastikeaineksia
- 2 rkl perunajauhoja
- 2 dl maitoa
- 200 g maitorahkaa
Voiteluun
- muna
Päälle
- raesokeria
Valmistusohje
- Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon tai veteen. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna.
- Lisää vehnäjauhot vähitellen ja alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Jauhoja on riittävästi kun taikina irtoaa kädestä, mutta on silti pehmeää. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.
- Sekoita luumusoseen joukkoon mausteet. Valmista vaniljatäyte. Sekoita kastikeainekset ja perunajauhot keskenään. Lisää joukkoon maito ja sekoita tasaiseksi. Sekoita lopuksi joukkoon rahka.
- Kauli taikina noin 30 x 50 cm:n kokoiseksi levyksi. Levitä päälle ensin luumutäyte ja sen päälle rahkatäyte. Kääri rullalle ja leikkaa 12 osaan.
- Laita palat voideltuun pyöreään irtopohjaiseen kakkuvuokaan. Anna kohota.
- Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 30-40 minuuttia. Peitä pullan pinta foliolla tai leivinpaperilla loppuvaiheessa, jos pinta tummuu liikaa.
Resepti mukaeltu Kotilieden reseptistä
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
15 comments
Boston-pulla on kyllä lempparipullamuotojani, joten maistuisi! Pitäisköhän ensi viikonloppuna ryhtyä pullahommiin itsekin. Se on totta, että kotona tuoksuu ihanalle silloin kun siellä tuoksuu vastaleivottu pulla!
Pullantuoksuiseen kotiin on ihana tulla. Taidan alkaa tekemään joka viikonloppu 🙂
Mullahan olisi avattu purkki omena-kanelimarmeladia. Pitäiskö leikkiä pullantuoksuista ja kokeilla ekaa kertaa ikinä Bostonia!
No aivan ehdottomasti, pointsit kotiin 🙂
Minulla on Bostoniin ihan erityinen muisto ja suhde. Isomummuni teki sitä usein. Bostoni on <3
Tämä sinun luomus kuulostaa aivan syntisen hyvältä.
Pullasta on niin hyviä muistoja, että ehkä meidänkin muksuille ehtii vielä syntyä niitä 🙂
Boston on niin ihanaa ja varma konsti saada mehevää pullaa! Tuoreen pullan tuoksua ei voita mikään!
Boston taitaa oikeasti olla melkein paras pulla muoto, jos täytetyistä tykkää.
Ai että, vaniljakastike pullan välissä on varmasti todella herkullista! 🙂 Ja vielä luumut! Äh, nyt alkoi tehdä mieli pullaa.
Pullaa ja kaakaota, pelkkä ajatuskin saa kuolaamaan 🙂
Boston on mun suosikkipullamuoto. Ja jos se on tehty korvapuustityyliin, niin silloin se on suosikkini kaikkineen. JOs kehtaisin, söisin varmasti koko bostonin yksin…
Kieltämättä aika iso pala lohkesi minunkin lautaselle 🙂
Nam,nam… minä en ole tainnutkaan tehdä mitään pullaan viittaavaa muutamaan vuoteen. Boston kuulostaisi meidänkin perheemme makuun sopivalta.
Nyt siis leipomaan ja koti tuoksumaan 🙂
Anoppini tekee aivan ihanaa bostonia! Itse en ole siinä vielä onnistunut. Luumuinen versio kuulostaa tosi herkulta, sillä pidän kovasti luumun mausta niin kuivatttuna kuin tuoreenakin.