Meidän vappuaamiaisemme on jo muutamana vuotena ollut normaalia niukempi, koska siirryimme nauttimaan vappulounasta ravintolaan jo klo 12. Tämän vapun aamiaiseen kuului kalamoussekakku ja mansikoita kuohuviinin kanssa. Kalamoussekakun ohje on Valion sivulta. Kalana käytin kylmäsavulohta. Kakku maistui ihanan raikkaalta.
Kalamoussekakku
Pohja
150 g makeaa limppua, esim. Maalahden tai gluteenitonta limppua
75 g voita
Täyte
4 liivatelehteä
150 g kylmäsavustettua tai graavattua siikaa tai lohta tai kevytsuolattua sillifileetä
1,5 tl sitruunapippuria
1 (100 g) punasipuli
200 g kurkkua
1 iso (200 g) hapahko omena
1 rasia (200 g) ruohosipuli -tuorejuustoa
1/2 dl sitruunamehua
2 dl kuohukermaa
Koristeluun
herneen- tai auringonkukanversoja, pieniä salaatin- tai rucolanlehtiä tai kurkku- ja punasipulikuutioita
Hienonna limppu tai hapankorput monitoimikoneessa tai raasta limppu. Lisää joukkoon voisula. Peitä irtopohjaisen, halkaisijaltaan n. 24 cm:n kokoisen vuoan pohja leivinpaperilla. Taputtele leipäseos pohjalle.
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 5 min. Hienonna kala. Mausta se pippurilla. Hienonna punasipuli. Leikkaa kurkku ja kuorittu omena aivan pieniksi kuutioiksi. Yhdistä niihin kala ja tuorejuusto. Lisää seokseen puolet sitruunamehusta.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Purista liivatelehdet kuiviksi. Kuumenna loppu sitruunamehu kiehuvaksi kattilassa. Sulata siihen liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen. Lisää viimeisenä kermavaahto. Kaada seos vuokaan. Peitä tuorekelmulla.
Anna hyytyä jääkaapissa 4 – 5 tuntia tai seuraavaan päivään. Irrota torttu vuoasta. Koristele.