Siitä asti kun ilmat kylmenivät niin että sukat ovat olleet pakollisia, ei lounassalaatti ole kuullostanut hyvältä vaihtoehdolta. Unkarilainen gulassikeitto sen sijaan kolahtaa erinomaisesti. Keittojen pitää sisältää paljon kasviksia, erittäin vähän perunoita, lihaa ei välttämättä kaivata, mutta keiton pitää olla ihanan lämmittävää ja täyttävää. Suurta apua syksyn keittovimmaani on tarjonnut Marc Aulénin Sopat! -kirja.


Marc Aulen on pitänyt Helsingissä Soppakeittiötä ja nyt Qulmaa. Osa resepteistä onkin Qulman julkkisasiakkaiden suosikkisoppareseptejä.
Kirjan reseptit jaotellaan soup for dummies, mun reseptit, lisukkeet ja tarinoita Qulman takaa osioihin. Alun soup for dummies -osiosta löytyvä mauste- ja tarvikeainelista auttaa kokemattomampaakin kokkaajaa pääsemäään sisään keittojen maailmaan.

Olen kokeillut kirjasta kahta reseptiä. Toinen oli jumalainen tomaattikeitto. Nimi ei ole suinkaan jumalainen, mutta maku oli, tomaattikeittojen aatelia. Tämä resepti on ollut jo blogissa, pohja on siis sama, mutta tuunailin reseptiä linsseillä ja kinkulla.
Toinen kokeiluni oli unkarilainen gulassikeitto, joka oli tuhti, upean tuoksuinen ja intensiivisen makuinen syyslämmmike. Molemmissa keitoissa on ollut yhdistävä tekijänä sekä upea maku, mutta myös tekemisen helppous. Näissä kaikki ainekset ladotaan kattilaan ja sitten odotetaan valmistumista. Gulassi katosi kattilasta sellaisella vauhdilla, että materiaali oli vähissä kuvauksen yhteydessä. Marc Aulénin tomaattikeitossa sipuleitakaan ei freesata erikseen vaan kaikki laitetaan kerta heitolla kattilaan. Pitääpä muuten kokeilla onko maussa mitään eroa, minä kun freesasin vanhasta muistista.
Olen täysin samaa mieltä tästä Marcin lausahduksesta.
Mikä minun ”juttuni” keittiössä sitten on? Yksinkertaisuus ja melko nopea toteutus. Tykkään myös kokata halvoilla raaka-aineilla ja loihtia niistä mahdollisimman hyvää. Tykkään löytää kokatessani oikoteitä laadusta tinkimättä. Lopputulos on se, mikä mielestäni lasketaan, ei se, miten siihen on tultu. Lisäksi rakastan minulle heitettyjä keittiöhaasteita!


Unkarilainen gulassikeitto
Ainekset
- 1,3 l lihalientä
- n. 300 g ylikypsää savukylkeä
- 130 g sipulisuikaleita
- 2 tl reilua kuminansiemeniä kokonaisina
- 100 g porkkanansiivuja
- 100 g mukulasellerikuutioita
- 300 g kiinteää perunaa kuorittuna n. 2cm kuutioina
- 80 g tomaattipyreetä
- 3 dl tomaattimurskaa
- 1 tl timjamia
- 1 tl rosmariinia
- 2 rkl valkosipulimurskaa
- 1 rkl sokeria
- 3 rkl sitruunanmehua
- 1 dl paprikapulveria
- 200 g paprikasuikaleita vihreää ja punaista
- Maun mukaan sambal oelek -tahnaa
Valmistusohje
- Leikkaa nahka irti kyljestä. Suikaloi läski. Lisää kaikki ainekset kattilaan, myös nahka ja sekoita. Keitä hiljalleen noin 40 minuuttia (muista nostaa nahkapala pois). Sekoita välillä, ettei peruna pala pohjaan. Lisää lientä, jos nestettä haihtuu liikaa. Tarjoa smetanan ja mustapippurin kanssa.
Kenelle?
Mielestäni tämä kirja sopii kenelle tahansa keittoja rakastavalle kotikokille, niin aloittavalle kuin pitkään kokanneellekin. Reseptit ovat helppoja, selkeitä, nuorekkaita ja täynnä makuja.
2 comments
Ehdottomasti yksi suosikeistani! Ei mitään ihmeellisiä aineita, välineitä tai muutakaan monimutkaista kikkailua 🙂 Jokainen lukutaitoinen osaa reseptejä noudattaa ja huikeat kuvat vielä päälle!
Tykkäsin myös tosi paljon. Se tulee todennäköisesti kokattua kannesta kanteen.