
Sieniresepti löytyi Santeri Vuosaran eli Chef Santerin Pallogrillauksen lyhyt oppimäärä -kirjasta.
Minä en pallogrillaa vaan meillä on käytössä Cellon Gourmet -kaasugrilli, joka on kunnioitettavasti jaksanut ottaa vastaan perheemme ja ystäviemme grilliruokia tämän kesä ajan. Sen sivupolttimolla on myös valmistettu munakas joka ainoana mökkiaamuna.
Kirja on suurimmaksi osaksi täynnä reseptejä, jotka onnistuvat yhtälailla kaasu- kuin pallogrillissäkin.
Tässä kirjan vinkkejä pallogrillaajille
1. Pidä kansi kiinni
Kansi kannattaa pitää kiinni, jotta lämpötila on tasainen. Ruoka kypsyy tasaisesti ja saa kauttaaltaan hyvää grillin makua. Kiinni oleva kansi myös pidentää hiilloksen ikää eli grillausaikaa
2. Varo kuumaa kahvaa
Pallogrillin kahva voi olla kuuma. Käytä siis hanskoja. Nosta kansi aina ensin hieman sivulle päin vetäen, sitten vasta pois. Suoraan ylöspäin nostaminen saattaa lennättää hiilloksesta tuhkat ikävästi ympäriinsä.
3. Säätele ilma-aukkoja
Ilma-aukkojen luukkuja säätelemällä vaikutat hiilloksen kuumuuteen, eli grillin lämpötilan. Mitä enemmän aukko on auki, sitä kuumempi grilli on ja hiillos kestää vähemmän aikaa. Mitä enemmän luukku on kiinni, lämpötila laskee. Kokonaan suljettaessa hiillos tukahtuu ennen pitkää kokonaan.
4. Ylemmälle ritilälle ruoat
Ylemmälle ritilälle asetetaan herkut kypsymään. Hienommissa malleissa ritilän korkeutta voi säätää. Mitä lähempänä hiillosta ollaan, sen kuumemmassa ruoka tietysti paistuu.
5. Alemmalle ritilälle hiilet
Alemmalle ritilälle laitetaan haluttu määrä hiiliä hiilloksen aikaansaamiseksi.
6. Tarkista keräilyastia
Tarkista, että grillissäsi on keräilyastia tippuvalle kuumalle hiilelle
7. Tarkista jalkojen tukevuus
Älä ylenkatso turvallisuutta, vaan tarkista, että jalat ovat tukevasti kiinni grillissä ja maaperä on tukeva ja palamaton
Osa kirjasta on sarjakuvaa, jossa Chef Santeri seikkailee ohjeita antaen. Reseptiikka on juuri kesälle sopivan simppeliä. Kuvien laatu on hieman vanhahtava, mutta muuten kirja on just nappi kesäkeittiöön. Kokeilimme kirjasta muutamaa lisuketta hunaja-balsamicosieniä ja savupaprika-kikhernenyyttejä, jotka Pikku Muru oli bongannut kirjasta. Oikein maistuvia kuului myös Pikku Muruilta, joten approved!


Hunaja-balsamicosienet
Ainekset
- Ruskeita kotimaisia herkkusieniä tai muita vastaavia
Marinadi
- juoksevaa hunajaa
- balsamicoa
- suolaa
- mustapippuria
- basilikanlehtiä
Valmistusohje
- Sekoita sienten joukkoon juoksevaa hunajaa ja balsamiviinietikkaa, molempia yhtä paljon, sen verran, että sienet peittyvät kauttaaltaan marinadiin. Mausta vielä reilulla ripauksella suolaa ja anna marinoitua puolesta tunnista tuntiin ennen grillausta. Mausta grillauksen jälkeen vielä rouhimalla päälle myllystä mustapippuria ja koristele suikaloidulla basilikan lehdellä.
- Meillä reseptiin lisättiin vielä hieman punakevätsipulia marinadin joukkoon ja päälle laitettiin sipulinvarsia.


Savupaprika-kikhernenyytit
Ainekset
- 1 tlk kikherneitä valutettuna
- 1 sipuli hienonnettuna
- 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 1 rkl savustettua paprikajauhetta
- 1 tl chilikastiketta
- suolaa sokeria
- ruokaöljyä
Valmistusohje
- Sekoita ainekset kulhossa ja tarkista maku. Kääri kahteen tai useampaan folionyyttiin.
- Kypsennä kohtalaisen kuumassa grillissä 10-15 minuuttia.