Pitkästä aikaa saimme kutsua ystäviä mukaan juhlimaan Viinipäiväntasausta 2022 ja miten ihanaa se olikaan. Sää oli kaikkea muuta kuin keväinen, joten tein aamulla täyskäännöksen kattausten suhteen ja lähdin linjalle väriä pöytään. Alko kertoi tämän vuoden kuumimmissa trendeissä, että viinit valitaan ensin ja vasta sen jälkeen mietitään niille sopivat ruoat. Me Viinipäiväntasausta viettäneet olemme olleet aikaamme edellä jo 20 vuotta koska Viinipäiväntasauksessa tehdään juurikin näin.
Tästä saatte napattua oivalliset ruoka- ja viinivinkit myös pääsiäiseen ja vappuun, joten laittakaahan muistiin.
Viinipäiväntasaus kevät 2022 viinit ja ruoka
Alkumalja
Charles Heidsieck Brut Réserve 58,90€
Vakiosamppanja, josta talon tyyli yleensä tunnistetaan, valmistetaan kunkin vuoden sadosta ja siihen lisätään reserveviinejä. Reserveviinit ovat parhaina vuosina varastoituja, laadukkaita viinejä, joiden avulla samppanjan laatu pidetään tasaisena satovuosien vaihteluista huolimatta.
Charles Heidsieck Brut Réserve -vakiosamppanjassa vanhojen reserveviinien osuus on 50 % eli reilusti enemmän kuin yleensä. Satokauden viinit on valmistettu kaikista kolmesta lajikkeesta: Pinot Noir antaa sekoitukseen rakennetta, Pinot Meunier hedelmäisyyttä ja Chardonnay raikkautta ja eleganssia.
Erinomainen alkumalja, mutta sopii myös ruoan kanssa. Erityisesti parmesan, prociutto, blinit ja mäti rakastavat tätä samppanjaa. Kokeilimme tätä blinien kanssa ja yhdistelmä oli upea. Tämä on tyylikäs juhlajuoma, jota voi nauttia myös läpi aterian.
Upea samppanja!
Punaviini
Château Puybarbe 29,98€ Alko
Ruoka
Hirven paahtopaisti aasialaisittain marinoituna, piparjuurimajoneesi, perunasalaatti ja ihanan pehmeä foccacia
Satoja vuosia vanhan Bordeaux-tilan Château Puybarben tarinaa jatkavat suomalaiset Riku ja Anna Väänänen. Château Puybarbe on tilan lippulaivaviini, johon ihastuin viime vuonna. Viini on saanut reilun tammikypsytyksen 22kk. Tämä tyylikäs punaviini on upea ruokaviini punaiselle lihalle, riistalle, lampaalle. Parhaimmillaan kevyesti viilennettynä, jolloin kestää myös vähän mausteita kuten meidän marinoidussa hirven paahtopaistissa oli.
Avaa punaviini muutama tunti ennen nauttimista tai dekantoi. Aiheellinen varoitus näin keväisin! Jos hedelmäkärpäsiä on liikkeellä, peitä dekantteri sideharsolla, etteivät hedelmäkärpäset pääse pilaamaan viiniä. Hedelmäkärpänen erittää viiniin lasketuessaan kitkerän maun, joka pilaa pullollisenkin viiniä. Kaikki eivät maista tätä makuvirhettä, mutta valitettavasti ne jotka maistavat, tietävät että viini on pilalla sen jälkeen.
Samppanja
Charles Heidsieck Rosé Réserve Champange Brut 70,98€ Alko
Ruoka
Blinit, mätiä, kylmäsavulohta, smetanaa, sipulia. Rosé maistui myös erittäin hyvin savustetun lohen ja savustettujen rapujen kanssa.
Charles Heidsieckin samppanjatalo on perustettu vuonna 1851. Tällä kertaa nautimme alkumaljan lisäksi eleganttia rosé samppanjaa puhdistamaan aistit tulevaisuutta ajatellen. Taivas miten ihanaa sampanjaa tämä olikaan. Rakastan samppanjaa ja rakastan ruoan kanssa erityisen paljon rosé samppanjaa. Charles Heidsieck on laatua parhaimmillaan ja tämä rosé on upean tyylikäs juhlajuoma.
Valkoviini
Dreissigacker Organic Riesling 2020 15,98€ Alko
Ruoka
Savustettu lohi, savustetut jättikatkaravun pyrstöt, srirachamajoneesi, perunat, viherssalaatti parmesanilla ranskalainen salaattikastike.
Savustetut jättiravunpyrstöt sulatettiin ja valmistettiin heti lohen jälkeen savustimessa. Ravut olivat savustimessa 10 min keskitasolla. Älyttömän helppoa ja niin tajuttoman hyvää! Srirachamajo pitää sisällään majoneesia (itsetehtyä tai Hellman´s) ja kunnon töräyksen Srirachaa.
Dreissigackerin viinejä on valmistettu Bechtheimin kylässä, Rheinhessenissä, jo vuodesta 1728. Nykyään tilaa johtaa vuonna 1980 syntynyt Jochen Dreissigacker.
Tästä on tullut yksi saksalaisista luottovalkoviineistäni. Se ei petä koskaan, maistuu aina yhtä raikkaalta ja tyylikäältä ja sopii erinomaisesti monenlaisen ruoan kanssa, mutta maistuu myös sellaisenaan hyvin viilennettynä. Voiko viiniltä enää muuta toivoa, no huokea hinta on aina plussaa ja mielestäni tässä hinta ja laatu kohtaavat erinomaisesti.
Kyseinen viini löytyy myös hanapakkauksesta ja Dreissigackerin yksi viime kesän suurista suosikeista oli Pink Riesling.
Runsaat kalaruoat, kana, parsa ja myös hieman mausteisemmatkin ruoat nauttivat tästä.
Kertakaikkisen ihanat juhlat ja viinit. Nyt voikin alkaa miettimään, mitä sitä syötäisiin pääsiäisenä.
Katso myös
– Pääsiäisen 30 reseptiä
– Parsaa uppomunalla
– Sitruuna-hunajakastikkeella höystetyt paahtojuurekset sekä passionhedelmällä koristeltu mangopannacotta
Jos Viinipäiväntasaus ei ole ennestään tuttu, niin aikaisemmista Viinipäiväntasaus-juhlista voit lukea tästä linkistä, klik.
Klikkaa tykkäys Viinipäiväntasauksen facesivustolle, niin tiedät mitä viinirintamalla tapahtuu.
Tägätkää kuvia ja juttuja, olisi ihana nähdä teidän juhlanne!
FB @viinipäiväntasaus #viinipäiväntasaus
IG #viinipäiväntasaus @hellanjaviinilasinvalissa