Tänä viikonloppuna eli 13.4 lauantaina vaihdetaan taas väriä eli on Viinipäiväntasauksen aika.
Tiivistettynä viinipäiväntasauksen juju on se, että keväällä ilmojen lämmettyä siirrytään punaviinistä valkoviiniin ja syksyllä ilmojen viilentyessä valkoviinistä punaviiniin. Mieheni on aikoinaan vokotellut minut kertomalla viettävänsä Viinipäiväntasausta ja naimisiinhan siinä päädyttiin. Saattoi siihen muutama muukin asia vaikuttaa.
Tämä on rakkauden ja ystävyyden juhla, jolloin nautitaan hyvää ruokaa ja erinomaisia viinejä. Siirtyminen väristä toiseen tapahtuu samppanjalla ja samalla kohotetaan malja tulevalle ja kaikelle ihanalle, jota se tuo tullessaan. Viinipäiväntasauksessa valitaan aina ensin viinit ja vasta sen jälkeen mietitään mikä ruoka niiden kanssa maistuisi.
Olimme jo suunnitelleet Viinipäiväntasausta mökille, mutta takatalvi yllätti eikä kylmä mökki kuullosta kovin innostavalta ajatukselta enää.
Kohota punaisella malja menneelle,
puhdista aistit samppanjalla ja
kohota valkoisella malja tulevalle.
Rakenna menu lempiviineillesi ja
nauti ystävien ja rakkaiden kanssa.
Miten tämän vuoden Viinipäiväntasauksen viinit on valittu? Samalla tavalla kuin muinakin vuosina, omien mieltymysteni mukaan. Mieheni luottaa aika pitkälti minun viinivalintoihini. Miksi niitä on neljä, koska ensimmäinen samppanja on tervetuliaismalja ja henkistä valmistautumista suureen juhlaan.
Vuoden 2019 kevään Viinipäiväntasauksen viinit ovat
Alkumalja
Samppanja
Perrier-Jouët Grand Brut
49,90€ Alko
Ranska
Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier
Perrier-Jouëtin samppanjatalon synty ulottuu vuoteen 1811, jolloin korkintekijä Pierre-Nicolas-Marie Perrier nai Adèle Jouëtin.
Perrier-Jouët Grand Brut samppanja on raikas, kukkainen ja tasapainoinen kokonaisuus. Kerron lisää mausta lauantain jälkeen. Samppanjatalo luonnehtii tuoksua näin The notes of cherry plum, lemon and bergamot orange emerge first, then make way for the flowers of fruit trees, such as lime and honeysuckle. These are followed by notes of butter, madeleine cakes and vanilla sugar. Lingering notes of grapefruit, white peaches, green pears, apple trees and green hazelnuts round off the taste. Kuullostaa jo lähes runolta, mutta yritän etsiä lauantaina näitä tuoksuja.
Malja menneelle
Punaviini
Kenwood Six Ridges Cabernet Sauvignon
30,49€ Alko
Cabernet Sauvignon
Yhdysvallat
Roteva ja voimakas punaviini hyvästelee runsas lumisen talven huolella. Tämä viini huutaa rehellisiä liharuokia ja niitä se tulee saamaan.
Aistien puhdistaja
Samppanja
Perrier-Jouët Blason Rose
61,90€ Alko
Ranska
Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier
Gourmet samppanja eli aivan loistava ruokasamppanja, niin punaiselle kalalle kuin vaalealle lihalle. Toimii myös jälkiruokien kanssa. Tämänkin kanssa syödään jotakin herkullista samalla kun kohotamme maljan.
Malja tulevalle
Valkoviini
Gisselbrecht Riesling Tradition
12,29€ Alko
Ranska
Riesling
Monikäyttöinen ja edullinen kala- ja äyriäisviini, jonka kanssa nautitaan äyriäisiä (ehkä). Kuiva ja sitruksinen valkoviini kääntää katseet kesään.
Kuten pystytte päättelemään, menu ei ole aivan täysin selvillä vesillä, mutta valmistunee tänään.
Tägätkää kuvia ja juttuja #viinipäiväntasaus, jotta saadaan mahtavia muistoja aikaiseksi sosiaalisen median puolelle.
Aikaisempia juttujani Viinipäiväntasauksista löydätte täältä.
Viinipäiväntasauksen omat facebook-sivut
https://www.facebook.com/Viinipaivantasaus
Toivottavasti olette tälläkin kertaa mukana!
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
1 comment
Kiva postaus ja todella kauniit kuvat! 🙂