Kevään 2014 Viinipäiväntasaus on vietettynä, joten ei liene ihme, että pääsiäiseksi luvattiin 20C lämpötiloja.
Aloitimme kokkailun lauantaipäivällä yhdessä mieheni kanssa. Tässä vaiheessa toteutettavat ruoat olivat jo sentään selvillä, tämäkään ei minun tapauksessani ole aina itsestäänselvyys. Itseasiassa tämä sama menu kävisi hyvin myös pääsiäiseksi. Härkää munakoisotahnan kanssa napattiin Björckin uudesta kirjasta ja meidän keittiössä se muuntui peuraksi munakoisotahnan kanssa. Vaikka ei uskoisi, niin koko iltapäivä tuon menun valmistamiseen vierähti, vaikka marenkipohja oli tehty edellisenä päivänä. Ehkä koiravauvan jatkuva ulos kiikuttaminen ja suukottelu aina vähän väliä otti myös hieman aikaa.
Tiedän ettei Karpalopavlova ole kovin keväinen, mutta niin tajuttoman hyvää, että sitä piti saada. Ehkä kokeilen pääsiäiseksi mämmipavlovaa. Selvisi myös, että mätimousse ei ollutkaan moussea vaan kastiketta, joten jotakin meni pieleen. Maku toki oli edelleenkin hyvä, teen uudelleen yrityksen pääsiäiseksi ja katsotaan saadaanko siitä hieman kiinteämpää versiota.
Menu:
Peuraa & munakoisotahnan kera
erilaisia salameja
juustot
hiillostettu lohitartar & salaatti
marinoitua parsaa ja parmankinkkua
ravunpyrstö-perunasalaatti
mätimousse
Viinit:
Lanson Gold Label 2004
Masi Costasera Amarone 2009
Besserat de Bellefon Cuvée des Moines Millésime Brut 2002
Trimbach Riesling Reserve 2011
Meillä oli ekaa kertaa käytössä Magisson Black Terracotta karahvi, viini- ja samppanjacooleri. Ihastuin tuotteiden kauniiseen, mustaan, mattapintaan, mutta ne myös oikeasti toimivat. Kirjoittelen niistä omaa juttua jossakin vaiheessa.
Se maailman kaunein pyörre
Lanson Gold Label 2004 (alkumalja)
Vaaleankeltainen, tasapainoinen, paahteinen, sitruunainen ja niin raikas alkumalja aloitti Viinipäiväntasauksen juhlavasti. Tämä olisi sopinut ruoankin kanssa, mutta tällä kertaa ilman.
Lanson Gold Label sai Vuoden Viinit 2014 kunniamaininnan sarjassa samppanjat. Raikas, puhdaspiirteinen samppanja!
Masi Costasera Amarone Classico 2009 Menneet on jätetty taakse ja se tehtiin punaviinillä. Avasin Amaronen 4 tuntia ennen juhlia, mutta olisi voinut olla pidempäänkin auki. Toki dekantoinnilla voi aina pelastaa tilanteen.
Erittäin täyteläinen, tasapainoinen, tummia marjoja, kuivattuja hedelmiä, mausteisuutta, minttua, mokkaa. Viini sopi loistavasti peuran kanssa, mutta myös lampaan ja punaisen lihan kanssa. Herkku!
Besserat de Bellefon Cuvée des Moines Millésime Brut 2002
Seuraavaksi puhdistettiin aistit samppanjalla
Rodukas vuosikerta samppanja. Kestää erinomaisesti ruoan, mutta maistuu myös sellaisenaan. Erittäin kuiva, hapokas, pehmeän sitruksinen, briossinen, tasapainoinen. Rotusamppanja!
Trimbach Riesling Reserve 2011
Valkoviinillä malja tulevalle. Monikäyttöinen riesling keväälle. Kuiva, hapokas, aromikas, hennosti petrolinen. Kala- ja äyriäisruoalle. Kauniin keväinen!

Peuraa munakoisotahnan kera
Ainekset
Grillattu munakoisotahna
- 2 munakoisoa
- 2 valkosipulinkynttä
- 5 rkl oliiviöljyä
- 1 sitruunanmehu
- suolaa
- pippuria
- 800 kg peuran ulkofilettä tai härän ulkofilettä
- 1 ruukku rosmariinia
- 1 rkl fenkolin siemeniä
- 1 rkl korianterinsiemeniä
- 1 sitruuna mielellään luomu
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl oliiviöljyä
- suolaa
- pippuria
Valmistusohje
Munakoisotahna
- Ripottele halkaistuille munakoisoille suolaa ja pippuria. Anna itkeä 20 minuuttia. Grillaa munakoisot valkosipulien kanssa grillissä tai grillivastuksen alla folioon käärittynä tai paista pannulla kypsäksi. Jauha munakoisot yleiskoneella, sauvasekoittimella tai morttelissa tahnaksi. Lisää sitruuunanmehu ja öljy. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
Lihan marinadi
- Raasta sitruunankuori ja ota mehu talteen. Nypi rosmariinin lehdet oksista. Murskaa fenkolin- ja korianterinsiemenet morttelissa suolan ja pippurin kanssa. Lisää joukkoon rosmariinin lehdet ja sitruunankuori. Murskaa seos tasaiseksi ja notkista oliiviöljyllä.
- Leikkaa liha neljäksi yhtä suureksi pihviksi. Hiero niihin marinadi ja anna maustua vartin verran. Paista pihvit grillissä tai pannulla noin 4 minuuttia /puoli. Tarjoile munakoisotahnan, salaatin ja majoneesin kera.

Hiillostettu lohitartar & salaatti
Ainekset
- 300 g lohta tuoretta pieninä kuutioina
- 1/2 dl tilliä hienonnettua
- 1/2 dl punasipulia hienonnettua
- 2 rkl kapriksia hienonnettuja
- 1 rkl sitruunamehua
- mustapippuria
- suolaa
Päälle
- smetanaa
salaatti
- 12 retiisiä
- 1 avokado kypsä kuutioina
- rapeaa salaattia
- tilliä
- 2 rkl öljyä
- suolaa
Valmistusohje
- Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua yksi tunti. Muotoile käsin tai stanssia apuna käyttäen neljä pihviä. Hiillosta nopeasti kuumalla levyllä tai paistinpannulla pinta kauniin ruskeaksi. Asettele pihvit vadille. Laita lusikallinen smetanaa päälle.
- Sekoita salaattiainekset ja asettele ne pihvien ympärille. Viimeistele retiisiviipaleilla ja tillillä.
Resepti: Suomalainen kalakeittokirja

Marinoitua parsaa ja parmankinkkua
Ainekset
- 20-24 tankoa vihreää parsaa
- suolaa
Marinadi
- 1 dl neitsytoliiviöljyä
- 1/2 dl balsamicoa
- 1 tl gourmetsuolaa
- mustapippuria ripaus
- 2 tl dijon-sinappia karkeaa
- 2 tl sokeria
Lisäksi
- 4-8 parmankinkkua viipaletta
- villirucolaa
- pinjansiemeniä paadettuja
Valmistusohje
- Keitä parsat suolalla maustetussa vedessä juuri ja juuri kypsäksi. Sekoita vinegretin ainekset ravistamalla ja lusikoi marinadi kuumien, valutettujen parsojen päälle. Anna parsojen maustua huoneenlämmössä pari tuntia. Asettele lautaselle salaattia, marinoidut parsat ja parmankinkkua. Lusikoi parsamarinadia salaatin mausteeksi. Viimeistele annos pinjansiemenillä.
Resepti: Hieman sovellettuna Lauantaina lautasella -kirjasta
Keittelin perunat jo edellisenä päivänä ja laitoin talouspaperilla peitettynä jääkaappiin odottamaan. Kastikkeesta tuli hyvänmakuinen, mutta salaatti oli ehdottomasti parhaimmillaan juuri tehtynä, eikä jääkaapissa käytettynä. Kannattaa siis tehdä kaikki valmiiksi jääkaappiin, mutta yhdistää ne hetki ennen tarjoilua.

Perunoita ceasar-kastikkeessa rapujen ja juustojen kera
Ainekset
- 800 g uusia perunoita vastakeitettyjä
- 2 prk ravunpyrstöjä yht. 800g
- 1/2 dl hienonnettua tilliä
- 1 kerä roomansalaattia
- 2 dl kermajuustoa karkeaksi raastettua esim. Pröstost
Kastike
- 1 kananmuna
- 2 anjovisfilettä
- 1/2 sitruunan mehu
- 1/2 rkl dijonsinappia
- 1/2 tl worcesterhire-kastiketta
- 1 valkosipulinkynsi puristettu
- 1,5 dl rypsiöljyä
- 2 dl Prästost-juustoa karkeaksi raastettua
- 1/2 rkl tilliä hienonnettua
- sormisuolaa
- mustapippuria
Valmistusohje
Kastike
- Sekoita sauvasekoittimella kaikki ainekset juustoa ja tilliä lukuunottamatta. Kääntele juusto ja tilli joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla.
Salaatti
- Leikkaa perunat pieniksi paloiksi ja sekoita kastikkeen kanssa. Valuta ravut ja sekoita tillin kanssa.
- Kokoa roomansalaatti astiaan ja annostele päälle perunat. Laita päälimmäiseksi ravut ja raastettu juusto.
Pöytä oli täynnä keväisiä värejä. Pääsiäistä jo odotellessa!
Loistavaa viikonalkua!
Nyt myös facebookin kautta saa seurattua Viinipäiväntasausta.
https://www.facebook.com/Viinipaivantasaus
8 comments
Oi että näyttää hyvältä!
Kiitos Sari, onneksi kohta on pääsiäinen ja taas saa herkutella vielä hieman normaalia paremmin 🙂
Ihania herkkuja! Testiin menevät pikapikaa 🙂
Kiitos Anu, onneksi on pääsiäinen, jotta voi taas testata jotakin mukavaa uutta 🙂
Näyttää ihanalta!!
Kiitos Heidi, aika pitkään tuli viihdyttyä pöydässä 🙂
Näyttää herkulliselta! Pitää kokeilla:) Mistä olet ostanut mustat tarjoilualustat?
Iik, multa on mennyt sun kommentti kokonaan ohi, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Lautaset ovat Revol´in, näyttävät luonnonkiveltä, mutta ovat posliinia. Ihan huippuja, kestävät konepesun, uunin ja pakastimen Revolin Basalt.