Luonto vihertää ja on villiyrtteilyn aika. Olen lueskellut hortoilusta jonkin verran ja tietysti olen myös pusikoita pöyhinyt, mutta rehellisyyden nimissä tunnustan, että aika tahmeaa on homma ollut vielä. Nokkosia ja käenkaalia tulee kerättyä joka vuosi ja jonkin verran voikukanlehtiä. Perheestämme löytyy yksi todellinen villiyrtteilijä ja se on Hippu. Kaikella 3 kuukauden pienen mäyristytön innolla, hän poimii joka aamu voikukat ja syö ne. Karva kiiltää ja koira voi oivallisesti, ehkä pitäisi ottaa Hipusta mallia. Hipun luontoseikkailuja voi seurailla enemmän blogin instan puolella.
Mistä johtuu epävarmuuteeni villiyrtteilyyn? Suomenkin luonnosta löytyy parisataa myrkyllistä kasvia, joista parikymmentä luokitellaan erittäin myrkylliseksi. Kulinaristiseen tarkoitukseen sopivia on Sami Tallbergin mukaan satakunta. Siinä varmaan syytä kerrakseen, mutta keräänhän minä sieniäkin.
Uusia villiyrttikirjoja on tullut markkinoille Sami Tallbergin innoittamilta kokkikollegoilta tasaiseen tahtiin.
Viime syksynä ilmestyi Jouni Toivasen Viettelevät villiyrtit – Luonnon herkkuja arkeen ja juhlaan
Jouni kertoo, että hän on valinnut kirjaan 34 villiyrttisuosikkiaan niiden maun ja käytettävyyden mukaan, mutta on kiinnittänyt huomiota myös kasvien tunnistettavuuteen. Kirjassa ei ole mukana yhtään sellaista villiyrttiä, joka olisi vaarana sekoittaa samantyyppiseen myrkylliseen kasviin. Tämä on mielestäni hyvä alku villiyrtti -kirjalle.
Villiyrtit esitelllään sesongin mukaan. Yrttisivulla kerrotaan villiyrtin tärkeimmät tunnistustiedot ja tyypilliset kasvualueet. Lisäksi jokaiselle yrttisivulle on koottu pieni faktaosio villiyrtin ominaisuuksista sekä annettu vinkkejä sen hyötykäyttöön keittiössä. Kirjan 74 reseptiä löytyvät kunkin villiyrtin kohdalta. Kirjassa kerrotaan myös villiyrttien eri säilöntatavoista.
Tuukka Kosken kauniit ja herkullliset kuvat yhdistettynä Toivasen resepteihin saavat opiskeluintoni huippuun. Villiyrtteily on opittava ja opittavissa!
Suomen villiyrtteilyn isältä Sami Tallbergilta on ilmestynyt jo useampi kirja villiyrteistä ja uusin on Villiä ja valloittavaa – Suomalaisen nykykeittiön helmiä -kirja.
Vuodenaikojen sesonkiherkut ja läheltä hankitut raaka-aineet tarjoavat arki- ja juhlapöytään ihastuttavaa vaihtelua. Suomalainen ruoka on villiä ja valloittavaa!
Pohjoismaalainen makupaletti syntyy villiyrteistä, marjoista ja sienistä, puhtaiden järvien kaloista ja metsien riistasta ja näistä elementeistä on syntynyt myös tämä kirja. Tämä ei siis ollut puhdas villiyrttikirja ja niitähän Samilta on jo aiemmin ilmestynyt. Osa resepteistä on erittäin simppeleitä, ehkä liiankin, mutta joukossa on myös uusia tuttavuuksia, kuten koivumahlassa haudutettua haukea ja kesävihanneksia tai jälkkäriksi väinönputkivanukas, tyrnillä ja hunajalla.
![]() |
Kuva-arvoitus: mitä ylimääräistä löydät kuvasta? |
Viime vuonna ilmestyi myös Sasu Laukkosen ja Marjaana Nelimarkan Vihreä pöytä – Oivaltavia kasvisruokia kaskinauriista karviaiseen.
Tämä on näistä kolmesta kirjasta tämä on ainoa puhdas kasvisruoka -kirja. Vannoutuneelle lihansyöjälle tämä tarjoaa hienoja lisukkeita, mutta aina välillä tekee hyvää keventää ruokavaliota pelkillä kasviksilla, varsinkin näin kesällä.
Tässä kirjassa kaikki lähtee raaka-aineista. Aloitamme juureksista ja mukuloista, etenemme palko- ja virnakasvien kautta lehtikasviksiin ja muihin maanpäällisiin kasviksiin. Reseptit on luokiteltu kolmeen vaikeusasteeseen niiden vaatiman ajan ja teknisen taidon perusteella. Pääpaino on helpoissa resepteissä. Sesongin tunnistat värikoodista – kasvissyöjän juhlat alkavat alkukesästä ja jatkuvat pitkälle syksyyn.
Kirjan reseptit ovat yksinkertaisen oivaltavia ja joukossa on paljon mielenkiintoisia yhdistelmiä. Tämän hetkisen sesongin mukaan pöydässämme voisi olla parsa-voikukkasalaatti, nokkospiirasta ja kotijuustoa tai raparperi-kaura-inkivääri jälkkäriä.