Sain joululahjaksi keittokirjan Energy Cuisine, joka on kahden kokin Jani Lehtinen, Ravintola Bucco, Pori ja David Denis, Le Mistral, Houston, Texas yhteistyöstä syntynyt englanninkielinen herkkuteos. Kirja on täynnä toinen toistaan herkullisempia luomuksia. Aloitin kokeiluni yhdestä suosikistani Vitello Tonnatosta, joka on kirjassa tehty kalkkunarullasta.
Oikeasti Vitello Tonnato tehdään vasikasta ja niin myös kirjassa, mutta kun tällä kertaa ei ollut vasikkaa niin se tehtiin kalkkunarullasta. Ehkä tuon persiljaöljyn olisi voinut kauniimminkin laittaa tuohon lautaselle, mutta aina ei voi onnistua. Tuo tonnikalakastike on tosi hyvää myös leivän päällä ja persiljaöljy sopii lisäkkeeksi lähes kaikkeen jälkiruokia lukuunottamatta. Aitoa oikeaa Vitello Tonnatoa saatte maistaa edelleenkin Ravintola Buccon listalta, jossa se pysyy suosikkina vuodesta toiseen ja syystä.

Vitello Tonnato kalkkunarullasta
Ainekset
- Kalkkunarulla
- Tonnikalakastike:
- 2 rkl pikku kapriksia
- 2 anjovisfilettä
- 125 ml extra-virgin oliiviöljyä
- 250 ml purkkitonnikalaa öljyssä
- 500 ml majoneesia
- Persiljaöljy:
- 250 ml tuoretta hienonnettua persiljaa
- 1/2 tl suola
- 125 ml öljyä
- Päälle raastettua parmesanjuustoa
Valmistusohje
- Paista kalkkunarulla uunissa, tämä versio sisälsi paistovahdin. Anna vetäytyä hyvin foliossa, mielellään vaikka yön yli kylmässä. Leikkaa kylmänä niin ohuiksi siivuiksi kuin onnistut saamaan aikaiseksi.
- Tonnikalakastike: Laita tehosekoittimeen kaprikset, anjovikset ja oliiviöljy ja sekoita hyvin. Lisää tonnikala ja majoneesi, sekoita, kunnes tahna on tasaista.
- Persiljaöljy:Laita tehosekoittimeen persilja, suola ja öljy ja sekoita 1-2 min, kunnes vihreää ja tasaista.
- Jaa ohueksi leikatut kalkkunasiivut lautasille, päälle tonnikalatahnaa, persiljaöljyä ja reilusti parmesania. Tonnikalatahnan voi pursottaa pussista tulisi hieman esteettisemmän näköinen, kuten keittokirjan kuvassakin on taidettu tehdä.