Ota pohjataikinan voi ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään.
Tee pohjataikina. Vaivaa puuhaarukalla pehmennyt voi, sokeri ja suola tahnamaiseksi seokseksi. Lisää muna. Sekoita puuhaarukalla voimakkaasti, kunnes seos on sekoittunut melko tasaiseksi. Lisää jauhot kerralla. Vaivaa käsin. Muodosta taikinasta pallo ja anna sen levätä sillä aikaa kun teet vaniljakreemin.
Mittaa maito kattilaan. Viillä vaniljatangonpuolikas auki pituussuunnassa, raaputa veitsen kärjellä kevyesti siemenet talteen ja laita siemenet sekä tanko maidon sekaan. Kuumenna maitoa keskilämmöllä kiehumispisteeseen, vatkaa välillä, jottei maito tartu pohjaan ja vaniljan siemenet sekoittuvat kunnolla. Ota kattila pois liedeltä ja nosta vaniljatanko pois. Anna maidon jäähtyä muutama minuutti.
Vatkaa sähkövatkaimella kulhossa munankeltuaiset ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. Lisää jauhot edelleen vatkaten. Kaada kiehahtanut, hieman jäähtynyt maito munaseokseen ohuena nauhana, koko ajan vatkaten. Huom! Kaada ensin vain tilkka (1/2 dl) ja vatkaa hetki, jotta munaseos tottuu lämpöön eikä mene kokkeliksi. Kaada muna-maitoseos kattilaan ja kypsennä keskilämmöllä noin 5 minuuttia, koko ajan käsin vatkaten, jottei seos tartu pohjaan, kunnes kastike on paksuuntunut. Kaada saostunut kastike viileään kulhoon ja peitä kelmulla, ettei sen päälle muodostu kuorta.
Lämmitä uuni 200-asteeseen. Pese ja kuori omenat, poista siemenkota ja leikkaa viipaleiksi. Painele pohjataikina voideltuun piirakkavuokaan. Pistele taikinaan haarukalla reikiä. Kaada vaniljakreemi vuokaan niin, että se täyttää 3/4 piirakkavuoasta ja asettele päälle omenat. Sulata ruokalusikallinen voita mikrossa ja lisää joukkoon 2 teelusikallista sokeria. Sivele omenien päälle voi-sokeriseos. Nosta piirakka uuniin keskitasolle paistumaan. Anna paistua noin 40-50 minuuttia, kunnes vaniljakreemi on täysin hyytynyt. Jos piirakan reunat alkavat tummumaan, peitä ne foliolla loppuajaksi. Tarjoile jäähtyneenä.