PR-tapahtuma Winestate/Cono Sur ja Järvikylän yrtit Söderlångvikin kartanolla

Olen todellinen yrttien ja salaattiruukkujen (ruustinnan salaatti) suurkuluttaja ja välillä kauhistuttaa miten paljon niihin menee rahaa. Kesäkuukausia lukuunottamatta, joudun kuitenkin ostamaan ne kaupasta koska haluan tuoreita yrttejä. Onneksi kaupoissa on laajat valikoimat ja useimmiten yrtit ovat priimakuntoisia. Meillä eniten kuluu basilikaa ja korianteria ja kuulinkin, että korianteri on noussut Suomessa yhdeksi myydyimmistä yrteistä. Nyt syksyn korvilla kun villiyrtit ovat muisto vain, on taas aika kääntyä kaupan yrttiruukkujen puoleen.
Järvikylä on varmasti Suomen suurin yrttitoimittaja, mutta kevään yrttileirillä ollessani tajusin että Järvikylän yrttivalikoima on aivan valtava verrattuna siihen mitä kauppojen valikoimassa on, vaikka sielläkin paljon on. Moniko on kuullut mm. pallobasilikasta, valkosipuliruohosta tai perillasta ja tiesittekö, että Provencen yrtit löytyy myös yrttiruukkuna? Minä en. Teimme suurta yrttien makutestiä ja makunystyrät olivat ymmällään valtavasti makupaletista. Uusia upeita edellisten lisäksi olivat kanelibasilika, aasianminttu ja shiso. Kannattaa siis kysellä kaupoista erikoisempiakin, niin saadaan lisää upeita makuja ruokiin.
Järvikylän tarina

Järvikylän Yrtit on pitkän perinteen omaava yritys, jonka juuret ulottuvat vuosikymmenten taakse. Yritys sijaitsee idyllisessä Järvikylän kartanossa Joroisissa ja on innoittanut ihmisiä käyttämään yrttejä niin terveyden edistämisessä kuin ruoanlaitossa ja kauneudenhoidossakin.
Järvikylän yrtit on 300 vuotta vanha sukuyritys. Jo tuolloin heillä oli vahva halu tuoda perinteiset järvikylän yrtit kaikkien saataville, tarjoten samalla laadukkaita ja luonnonmukaisia tuotteita.
Järvikylä-tuotemerkillä myytävät salaatit ja yrtit kertovat omalla tavallaan Järvikylän tilan tarinaa – ne on kasvatettu sukutilalla huolella ja rakkaudella. Järvikylä tarjoaa suomalaisille puhtaita, kotimaisia ja tuoreita ruukkusalaatteja ja -yrttejä ympäri vuoden. Vuosien saatossa valikoima on laajentunut, ja tänäkin päivänä markkinoille pyritään tuomaan vähintään yksi uutuus vuodessa.
Ekologinen yrttien kasvatus
Yksi Järvikylän Yrttien keskeisistä tavoitteista on ekologinen yrttien kasvatus. Yritys on sitoutunut luonnonmukaiseen viljelyyn ilman kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Yrtit kasvavat rauhassa puhtaassa ilmassa ja puhtaassa vedessä, mikä takaa niiden laadun ja puhtauden.
Ekologisuus näkyy myös yrityksen viljelyalueiden suunnittelussa. Järvikylän Yrtit on panostanut monimuotoisuuteen, mikä edistää luonnon tasapainoa ja houkuttelee hyödyllisiä eliöitä, kuten pölyttäjiä ja muita hyönteisiä. Yritys on myös tehnyt yhteistyötä paikallisten ympäristöasiantuntijoiden kanssa varmistaakseen, että viljelytoiminta on linjassa luonnon säilyttämisen kanssa.
Järvikylän tuoreet yrtit – Luonnon voimaa terveytesi tueksi
Yrtit ovat olleet tärkeitä erityisesti kansanlääkinnässä. Ennen modernin lääketieteen kehittymistä paikalliset asukkaat turvautuivat yrtteihin hoitaakseen erilaisia vaivoja, kuten flunssaa, ruoansulatusvaivoja, iho-ongelmia ja unettomuutta. Yrtit ovat olleet luonnollinen ja helposti saatavilla oleva vaihtoehto, joka on auttanut monia parantamaan terveyttään ja lievittämään oireita.
Yrttien kerääminen oli taito, joka periytyi sukupolvelta toiselle. Ihmiset tunsivat paikalliset yrttipaikat ja tiesivät parhaat ajankohdat kerätä yrttejä niiden aktiivisten aineosien ollessa voimakkaimmillaan. Kerääminen tapahtui käsin ja ainoastaan tarvittava määrä on otettiin, jotta luonnon tasapaino säilyy.
Valmistusmenetelmät olivat olennainen osa perinnetietoutta. Yleisimpiä tapoja ovat kuivatus, keittäminen, hauduttaminen ja uuttaminen. Näillä menetelmillä yrtit saatiin käyttökelpoiseen muotoon, jota voitiin käyttää esimerkiksi teenä, yrttihauteina tai öljyinä.
Yrttien käytöllä oli myös rituaalinen ja henkinen merkitys. Yrttejä käytettiin muun muassa puhdistautumisriiteissä ja seremonioissa, jotka liittyivät esimerkiksi vuodenaikoihin ja elämän eri vaiheisiin. Yrttiperinne on arvokas ja ainutlaatuinen osa paikallista elämää. Se yhdistää ihmisiä menneisyyteen, luontoon ja toisiinsa. Vaikka moderni lääketiede on ottanut vallan terveydenhuollossa, monissa maissa yrttien käyttö on edelleen elinvoimaista. Yhä useampi ihminen tunnistaa luonnon tarjoamien yrttien mahdollisuudet ja haluaa vaalia näitä perinteitä tuleville sukupolville.
Suosittelen lukemaan Sinikka Piipon kirjoja. Villivihannekset - terveyttä pihoilta, niityiltä ja metsistä ja toinen mielenkiitoinen kirja on rakkauden rohdot. Lisäksi Sinikka Piipon Terveyttä sienistä ja suomalaiset marjat -kirjat ansaitsevat maininnan.
Tuoreet Yrtit – Luonnon voima monipuolisesti hyödynnettynä
Järvikylän yrtit tarjoavat laadukkaita ja tuoreita yrttejä, jotka ovat täynnä terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Näiden monipuolisten yrttien avulla voit nauttia luonnonvoimista sekä ruoanlaitossa, kauneudenhoidossa että lääkinnällisissä tarkoituksissa ihan mihin vuodenaikaan tahansa. Eikä sovi unohtaa entisajan noitien tarjuntaakaan, johon lipstikka on oiva yrtti. Tässä muutamia esimerkkejä.

1. Tuore basilika (Ocimum basilicum)
Järvikylällä useita lajikkeita lisäksi thaibasilika ja kanelibasilika
- Lääkinnälliset vaikutukset: Basilika tunnetaan rauhoittavista ominaisuuksistaan ja sen uskotaan auttavan stressin lievittämisessä sekä ahdistuksen hallinnassa. Lisää ruokahalua. Sanotaan auttavan myös vatsakramppeihin. Basilikan sisältämät antioksidantit vahvistavat immuunijärjestelmää ja suojaavat soluja vapailta radikaaleilta. 1300-luvulla käytetty yläluokkaisten hysteeristen naisten hoitoon.
- Ruoanlaitossa: Tuore basilika on herkullinen lisä salaateissa, pastoissa ja kastikkeissa. Voit myös tehdä raikasta basilikaöljyä, jota voi käyttää marinadeissa tai salaattien mausteena.
- Kauneudenhoidossa: Basilikaa voi käyttää kasvonaamioissa sen antibakteeristen ja anti-inflammatoristen ominaisuuksien vuoksi. Sekoita tuoreet basilikanlehdet murskattuna jogurttiin tai hunajaan ja levitä iholle puhdistavaksi naamioaksi.
Kurkkaa raparperipiirakan ohje, jossa käytetään lakritsia ja thaibasilikaa. Aivan älyttömän hyvä makupari.
2. Tuore rosmariini (Rosmarinus officinalis)
- Lääkinnälliset vaikutukset: Rosmariinia on perinteisesti käytetty muistin ja kognitiivisen toiminnan tukemiseen. Sen aromaattiset öljyt auttavat lievittämään stressiä ja edistävät rentoutumista. Rosmariinilla on myös antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka tukevat yleistä terveyttä.
- Ruoanlaitossa: Tuore rosmariini sopii erityisen hyvin liharuokiin, kuten lampaan ja kanan maustamiseen. Voit myös lisätä sitä perunoihin, kasviksiin ja leivonnaisiin tuomaan mausteista makua.
- Kauneudenhoidossa: Rosmariinia voi käyttää hiusveden valmistuksessa sen hiuspohjaa stimuloivien ominaisuuksien vuoksi. Keitä tuoretta rosmariinia vedessä, anna jäähtyä ja levitä hiuspohjaan hiustenpesun jälkeen.

Rosmariini hiusvesi
Ainekset
- 1 l vesi
- 4-5 oksa rosmariini
Valmistusohje
- Keitä vettä ja rosmariinin oksia noin 10 minuuttia.
- Jätä jäähtymään kattilaan. Pullota lasipulloon tai suihkepulloon.
- Käytä pesun jälkeen hiuksiin tuomaan kiiltoa ja vahvuutta.
3. Tuore minttu (Mentha spp.)
Myös muita lajikkeita vahva minttu (juomiin), aasian minttu (erinomainen uutuus, sopii moneen)
- Lääkinnälliset vaikutukset: Minttu tunnetaan ruoansulatusta edistävistä ominaisuuksistaan ja sen avulla voi lievittää vatsan turvotusta ja ruoansulatusvaivoja. Minttu auttaa myös rauhoittumaan ja lievittämään stressiä. Pahoinvointilääkkeenä käytetty. Lemmenrohto, väittelyä puolesta ja vastaan, joten kannattaa kokeilla miten teillä toimii.
- Ruoanlaitossa: Tuoretta minttua voi käyttää juomien, salaattien ja jälkiruokien maustamiseen. Minttu sopii erityisen hyvin erilaisten yrttiteiden valmistukseen ja se antaa raikkaan maun smoothieille.
- Kauneudenhoidossa: Minttua voi käyttää kasvonaamioissa sen viilentävien ominaisuuksien vuoksi. Sekoita tuoreita mintunlehtiä murskattuna jogurttiin ja levitä kasvoille viilentäväksi naamioksi.
4. Tuore persilja (Petroselinum crispum)
- Lääkinnälliset vaikutukset: Tuore persilja on täynnä ravinteita, kuten C-vitamiinia, A-vitamiinia, rautaa ja kalsiumia. Se edistää ruoansulatusta ja auttaa kehoa puhdistumaan. Persilja tunnetaan myös anti-inflammatorisista ominaisuuksistaan ja sitä on käytetty lievittämään nivelvaivoja ja muita tulehduksellisia tiloja.
- Ruoanlaitossa: Tuore persilja sopii mainiosti salaattien, keittojen, kastikkeiden ja kalaruokien mausteeksi. Voit myös silputa sitä päälle tuomaan raikkautta ruokiin.
- Kauneudenhoidossa: Persiljaa voi käyttää kasvonaamioissa sen puhdistavien ja anti-inflammatoristen ominaisuuksien vuoksi. Sekoita tuoreita persiljanlehtiä murskattuna hunajaan ja levitä kasvoille puhdistavaksi naamioaksi.
5. Tuore oregano (Origanum vulgare)
- Lääkinnälliset vaikutukset: Tuore oregano on mausteinen yrtti, jolla on voimakkaat antibakteeriset ominaisuudet. Se sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten folaattia, E-vitamiinia ja K-vitamiinia, jotka auttavat suojaamaan kehoa soluvaurioilta ja tukemaan immuunijärjestelmää. Oregano on myös hyväksi sydämelle ja verenpaineelle.
- Ruoanlaitossa: Tuore oregano sopii erityisen hyvin tomaattipohjaisiin ruokiin, kuten pastakastikkeisiin ja pizzoihin. Voit myös käyttää sitä marinadeissa ja mausteseoksissa tuomaan mausteista makua ruokiin.
- Kauneudenhoidossa: Oreganoa voi käyttää antiseptisenä aineena esimerkiksi jalkakylvyssä. Keitä tuoretta oreganoa vedessä, anna jäähtyä ja käytä jalkakylpyvedenä.
Uutokset:
Tuoreita yrttejä voi hyödyntää myös uutteina. Valmista yrttiuutteita laittamalla tuoreet yrtit lasipurkkiin ja kaatamalla päälle kuumaa vettä. Anna uutoksen seistä noin 10-15 minuuttia ja siivilöi se sitten käyttövalmiiksi. Uutoksia voi nauttia yrttiteenä tai käyttää niitä kauneudenhoidossa esimerkiksi kasvonaamioissa tai hiusten huuhtelussa, kuten rosmariini hiusvesi.
Tuoreet yrtit tarjoavat monipuolisia terveyttä edistäviä ominaisuuksia ja niitä voi hyödyntää monin eri tavoin. Ruoanlaitossa ne tuovat mausteista makua erilaisiin ruokiin, kauneudenhoidossa niitä voi käyttää luonnonmukaisina hoitokeinoina ja uutokset ovat nopea ja helppo tapa nauttia yrttien terveyshyödyistä. Ole rohkeasti luova ja löydä juuri sinulle sopivimmat tavat käyttää näitä mahtavia luonnonvoimia hyödyksi päivittäisessä elämässäsi!
Kaupan yrttien kotikasvatus

Parhaiten yrtit saa viihtymään, kun istuttaa ne multaan. Jos yrttipuskan käyttö on nopeaa, ehdotan säilytykseen korkeaa kapeaa maljakkoa, joka tukee honteloita varsia pysymään pystyssä ja maljakkoon on helppo laittaa vettä pohjalle. Yrtit tykkäävät altakastelusta, koska saavat veden viljelmilläkin alakautta. Sain myös vinkin tarkastaa yrttien juuret, jos ne ovat vaaleat, se on hyvä merkki. Nythän se käy helposti, kun yrteissä ei ole enää turhia muoviruukkuja. Tässä linkki Järvikylän sivuille, josta löydät tarkemmat ohjeet yrttikohtaisesti kotikasvatukseen.
Cono Sur Organic Sauvignon Blanc ja yrtit



Yrtit rakastavat viiniä. Cono Sur Sauvignon Blanc on edulinen chileläinen valkoviini, ja se sopii yleensä hyvin yrttisten ruokien kanssa, kuten salaattien, kala- ja äyriäisruokien sekä yrttisten kastikkeiden kanssa. Sauvignon Blanc -rypäleistä valmistettu viini on raikas ja hapokas, ja se tarjoaa sitrushedelmiä, vihreää omenaa, raparperia, karviaista, herukkaa ja yrttisiä vivahteita.
Sauvignon Blanc -viinien raikkaus ja hapokkuus soveltuvat hyvin yhteen yrttien kanssa, sillä ne eivät peitä alleen yrttien hienostuneita makuja, vaan korostavat niitä. Suosittelen kokeilemaan miten yrtit toimivat yhdessä Cono Sur Organic Sauvignon Blancin kanssa.
Toinen loistoviini Cono Surilta yrttiruokien kanssa yhdistettäväksi on vain hieman kallimpi ikisuosikkini Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling Organic 2022, jonka Viinilehtikin rankkaa löydöksi. Tätä kannattaa kokeilla myös rapujen kanssa.
Ateljé Sami Tallberg
Kuvien upeat ruoat on loihtinut yrtti- ja sieniguru Sami Tallberg Söderlångvikin kartanossa, jossa hän pitää ravintolaa Ateljé Sami Tallberg. Suosittelen lämpimästi käymään!. Voin sanoa, että kokemus on varmasti tajunnanräjäyttävä. Niin upeaa ja hyvää tekevää ruokaa hän valmistaa suurella sydämellä tiiminsä kera. Ravintola sulkee ovensa tältä kesältä 30.9.

